Producenter af mursten og mørtel i samarbejde om genanvendelse

Egernsund Wienerberger og virksomheden Kalk indgår partnerskab med fokus på genanvendelse af mursten.

Vi kan med fordel i langt højere grad anvende kalkmørtel, der gør genanvendelse af gamle mursten lettere, lyder det i en pressemeddelelse fra Egernsund Wienerberger.

Teglvirksomheden oplever en stigende efterspørgsel på kalkmørtel, der foruden sine CO2-besparende kvaliteter, også er udviklet til at kunne adskilles fra murværket efter endt levetid. Efterspørgslen har fået Egernsund Wienerberger til at indgå partnerskab med Kalk, der producerer kalkmørtel.

– Vi kombinerer vores styrker og vil sammen stå stærkere i et marked, hvor efterspørgslen på mere bæredygtige produkter fylder mere og mere. Mørtel og mursten hænger sammen, og det giver mening, at vi kan tilbyde vores kunder en samlet løsning med fuld dokumentation, udtaler Peter Høffner Thomsen, kommerciel direktør hos Egernsund Wienerberger.

Kalk har specialiseret sig i fremstillingen af CO2-venlig mørtel, som også har andre fordele, oplyses det.

Rasmus Jørgensen, ejer af og direktør hos Kalk. Foto: PR.
Rasmus Jørgensen, ejer af og direktør hos Kalk. Foto: PR.

– Kalkbaseret mørtel er en blanding af sand og hydraulisk eller brændt kalk. Den er let at arbejde med for mureren, og derudover kan den nemt adskilles fra murstenene, så de efter nedtag kan indgå i nyt byggeri, forklarer Rasmus Jørgensen, ejer af og direktør hos Kalk.

Kalkmørtlen bidrager ifølge Rasmus Jørgensen også til et sundt og behageligt indeklima, fordi fugt og damp kan slippe ud gennem murværket.

– De åbne porer i kalken tillader muren at ånde, og med kalkmørtel mindskes risikoen for grimme dilatationsfuger, da mørtlen er elastisk og lader murværket arbejde, når bygningen sætter sig, understreger Rasmus Jørgensen.

Hos Kalk har de mere end 40 års erfaring med at bygge med kalkmørtel. Alle produkter har fuld dokumentation i form af tredjeparts-verificerede EPD’er, og derudover er alle produkter også Cradle2Cradle certificerede, understreges det.

Begge parter har store forventninger til samarbejdet.

– Det er ret simpelt. Genanvendelse i byggeriet er et vigtigt parameter, og derfor ser jeg samarbejdet med Kalk som et vigtigt skridt for os og for den grønne omstilling, og vi ser meget frem til at kunne tilbyde hele pakken af veldokumenterede, miljøvenlige produkter, udtaler Peter Høffner Thomsen.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling