Aarhus Center for Regenerativt Byggeri er officielt skudt i gang og med sig starter en bevægelse mod det regenerative byggeri, der ikke blot er bæredygtigt, men som giver mere tilbage til natur, miljø, klima og samfund, end det tager.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Institut for Byggeri og Bygningsdesign ved Aarhus Universitet.
Aarhus Universitet, Arkitektskolen Aarhus og Søren Jensen slog fredag den 23. august 2024 dørene op for det nye videncenter, der på tværs af brancher og videnskabelige discipliner skal fremme regenerativt byggeri.
Læs også: Ny forskning skal fremme cirkulært byggeri
– Der er så småt i byggeriet begyndt at komme en erkendelse af, at bæredygtigt byggeri ikke er nok, og at vi er nødt til at udfordre eksisterende standarder og sådan-plejer-vi-at-gøre-tilgangen, udtaler sagde professor Mikkel K. Kragh, institutleder ved Aarhus Universitets Institut for Byggeri og Bygningsdesign.
– Centret her er den første bevægelse mod et reelt paradigmeskifte i byggeriet, og vi håber, så mange som muligt har lyst til at være med, engagere sig, dele viden og prøve nye ting af i fællesskab.
Hele den måde, hvorpå byggeprojekter finansieres, projekteres og eksekveres, skal gentænkes, lyder det.
Læs også: Der er både klimamæssige og økonomiske gevinster ved træbyggeri
Men der er allerede sket en bevægelse, lød det fra seniorrådgiver Flemming Wisler fra NXT, der deltog i åbningen.
– Når jeg sidder med entreprenører og deres investorer i dag, så er der kun én valuta. Vi har rigtig svært ved at få investeringer i gang, når det handler om andet end forretning i gammeldags forstand. Men der er begyndt at ske noget nu, og vi har blandt andet fået en stor hånd fra EU i form af taksonomien og alt det, der følger med. Det bliver med andre ord til lovgivning nu, så det kommer til at flytte rigtig meget, sagde han i forbindelse med åbningen af centret.
Nye byggetekniske løsninger
Videncentrets mål er at fremme og finansiere forskning og udvikling inden for regenerativt byggeri og dele viden mellem byggeriets mange parter.
I de kommende år vil parterne fokusere på at etablere meget mere samarbejde mellem forskningsinstitutioner, industri og erhvervsliv, facilitere forsøgs-, udviklings- og pilotprojekter inden for området og på den måde bidrage til udviklingen af nye byggetekniske løsninger, nye standarder og politiske tiltag, der kan skubbe udviklingen i en grøn og regenerativ retning.
Læs også: Hus i Nykøbing Falster bygges af hamp
Centret er åbent for alle, der har interesse i regenerativt byggeri og videndeling inden for byggeriets grønne omstilling.
Aarhus Center for Regenerativt Byggeri holder Open Doors første gang den 30. august på Navitas, Aarhus Ø.
Aarhus Center for Regenerativt Byggeri |
Kilde: Aarhus Universitet, Institut for Byggeri og Bygningsdesign. |