Projekt imødekommer udfordringer med stillestående vand

På handelsskolen Niels Brock har Riise VVS løst flere udfordringer med installationen af et enkelt produkt. Skolen undgår stillestående vand i sommerferien.

Hos Riise VVS har man arbejdet med vedligeholdelse af Niels Brock i flere år. Under corona blev Mathias Riise Johansen fra Riise VVS kontaktet for at optimere hygiejnen på toiletterne.

Med rådgivning fra sanitetsvirksomheden Geberit, der dagligt arbejder med at optimere hygiejnen, installerede Mathias Riise Johansen den berøringsfrie betjeningsplade Sigma80 fra Geberit på skolens toiletter. Ifølge en pressemeddelelse fra Geberit har det løst flere udfordringer.

– Det smarte med betjeningspladen fra Geberit er, at den kan indstilles til et automatisk skyl, så man undgår stagnation i rørføringen, der er én af de helt store syndere i forhold til bakterie- og Legionella udvikling, fortæller Mathias Riise Johansen fra Riise VVS.

Betjeningspladen Sigma80 fra Geberit. Foto: PR.
Betjeningspladen Sigma80 fra Geberit. Foto: PR.

Problemet med stagnation opstår ifølge Geberit, når der ikke løber vand igennem vandrørene i længere perioder. Vandprøver fra stillestående vand viser højere koncentrationer af metaller som nikkel, bly og zink. Udover metallerne, der optages i kroppens organisme, danner stillestående vand også yngleplads for bakterier såsom Legionella på grund af de ændrede temperaturer i rørføringen.

Ved at installere Geberits Sigma80 betjeningsplade, der kan kodes til at lave automatiske skyl, når toiletterne ikke er i brug, kommer der gennemskylning af vandrørene.

Bliver bare et enkelt rum ikke brugt i en længere periode, vil der forekomme stagnation med mindre, der er installeret et automatisk skyllesystem. Derfor er stagnation en realitet for især offentlige institutioner som skoler og hospitaler, men det gælder også for ejendomme som arbejdspladser og ferieboliger.

Mathias Riise Johansen fra Riise VVS og Jonas Busch, teknisk salgskonsulent hos Geberit, i Geberits showroom i Albertslund. Foto: PR.
Mathias Riise Johansen fra Riise VVS og Jonas Busch, teknisk salgskonsulent hos Geberit, i Geberits showroom i Albertslund. Foto: PR.

Jonas Busch, der er teknisk salgskonsulent hos Geberit, har arbejdet tæt med Mathias på projektet og har også været ude på skolen flere gange.

– Inden projektets opstart inviterede vi Riise VVS ud til vores showroom i Albertslund, hvor Mathias fik en grundig introduktion til Sigma80 betjeningspladen i forhold til de forskellige indstillinger, heriblandt det automatiske skyl. Her kunne vi sammen kode den og måle effekten, såsom vandforbruget ved de forskellige skyl, uden at genere nogle. Bagefter delte vi en video, så montørerne kunne se, hvordan de nemmest installerede betjeningspladen, fortæller Jonas Busch, teknisk salgskonsulent hos Geberit.

I dag har skolen på Nørre Voldgade 34 allerede fået installeret over 50 Sigma80 betjeningsplader, der er berøringsfrie og bidrager til øget hygiejne. Her er det nok at otte af betjeningspladerne på den øverste etage er indstillet til at skylle automatisk og derved lave forbrug på stigestrengende for resten af installationen. Det bidrager til at stagnation ikke opstår, for eksempel under den kommende sommerferie. Over de kommende år er det planen at installere Sigma80 betjeningsplader på flere af Niels Brocks øvrige skoler.