Pulje med 115 millioner til mere liv i bymidter er åben

Nu kan små og mellemstore byer søge om penge til at sikre mere liv i deres bymidter. En pulje med 115 millioner kroner er netop åbnet.

Regeringen nedsatte tidligere i år et udvalg for bæredygtig byudvikling med i alt 140 millioner kroner til at vende den kedelige tendens med tomme butikslokaler og hensygnende bymidter i landets mindre byer.

Nu åbner den første pulje på 115 millioner kroner for ansøgninger. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

– Det må aldrig være ens postnummer, der dikterer, om man kan få succes som erhvervsdrivende. Men i dag ser vi desværre en trist tendens, hvor mødet med landdistrikternes lokale butiksejere og den nære kontakt er skiftet ud med kontaktløs shopping fra sofapuderne, udtaler erhvervsminister Morten Bødskov (S).

Der er ansøgningsfrist den 6. januar 2025. Indstillingsudvalget for bæredygtig byudvikling forventer at behandle ansøgningerne den 9. april 2025, hvorefter ansøgere får besked om de har fået støtte eller ej.

Læs også: Anbefaling: Stop etablering af aflastningscentre udenfor bymidterne

Midlerne kommer fra EU’s Regionalfond, der blandt andet har til formål at skabe udvikling i alle dele af landet. De resterende midler kan søges om i en senere runde.

Indsatsen gælder for små og mellemstore byer, der har mellem 4.000 og 20.000 indbyggere.

Det er Danmarks Statistiks opgørelse af indbyggertallet per 1. januar 2024, der er gældende på ansøgningstidspunktet. Kommunerne kan søge om midlerne her.

Fakta om indsatsen for at skabe liv i bymidterne

I alt bliver der givet 140 millioner kroner til udvikling af levende og bæredygtige bymidter, hvor første rundes pulje på 115 millioner kroner er fordelt på:

  • 15 millioner kroner til bystrategier og bysamarbejder til at understøtte den strategiske udvikling af bymidter.
  • 100 millioner kroner til omstilling til levende og bæredygtige bymidter, der skal løfte de lokale erhverv blandt andet gennem fysisk omstilling og mere bæredygtige forretningsmodeller.

Kilde: Erhvervsministeriet.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling