Salgschef i Randers Tegl, Kenneth Poulsen (til venstre) og administrerende direktør Steen Madsen fra Genbrugssten. Foto: PR.
Salgschef i Randers Tegl, Kenneth Poulsen (til venstre) og administrerende direktør Steen Madsen fra Genbrugssten. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I februar i år indgik Randers Tegl og virksomheden Genbrugssten et samarbejde om salg af genbrugte mursten, og nu går parterne skridtet videre.

Randers Tegl overtager fra den 1. januar 2025 overtager al salg af genbrugssten fra Genbrugssten,

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Randers Tegl med hovedkontor i Aalborg, 300 ansatte og en årlig omsætning på cirka 650 millioner kroner.

– Vi har i løbet af året præsenteret genanvendte teglsten fra Genbrugssten for vores forhandlere. Her har vi generelt oplevet en stor interesse for produkterne, og dialogen med forhandlerne har desuden skærpet vores blik på, hvad der skal til for, at vi for alvor får det her marked til at tage fart, udtaler salgschef i Randers Tegl, Kenneth Poulsen.

– Vi tror på, at vi ved at samle hele salget hos vores store distributionsnetværk kan give udviklingen et markant skub i den rigtige retning.

Hos Genbrugssten ser administrerende direktør Steen Madsen også store perspektiver i aftalen.

– Vi har arbejdet hårdt og dedikeret med dette område siden 2017, og når vi kigger på både efterspørgsel, udvikling i lovgivning og erhvervslivets fokus på klimaregnskab, tyder alt på, at markedet er modent til et gennembrud, udtaler Steen Madsen.

– Skal det lykkes, kræver det en styrket professionalisering i forhold til blandt andet tilgængelighed, markedsføring og salg, og her har vi stor tiltro til, at vores aftale med Randers Tegl kan løfte brugen af genbrugssten til industriel skala.

Lovgivning skubber på efterspørgslen

Med udvikling i lovgivningen henviser Steen Madsen blandt andet til, at regeringen med bred opbakning før sommer indgik en ny aftale om skærpede klimakrav til nybyggeri, der indebærer, at CO2-loftet for byggeri skal falde til 7,1 kiloe fra den 1. juli 2025.

Derudover betyder EU-lovgivning, der indfases i disse år, at virksomhederne i stigende grad skal dokumentere deres klimapåvirkning. Konkret kan det få flere virksomheder til at træffe beslutninger med den grønne bundlinje for øje.

– Det betyder eksempelvis, at CO2-påvirkningen fra de bygninger, en virksomhed ejer, eller for den sags skyld bygninger virksomheden lejer sig ind i, vil spille en væsentlig rolle for virksomhedens samlede klimaregnskab. Allerede nu ser vi flere store virksomheder, der af den grund forpligter sig til i højere grad at vælge mere CO2-besparende byggematerialer, og det puster til efterspørgslen efter for eksempel genbrugssten, siger Steen Madsen.

Prisen på genbrugt mursten skal ned

Med en stigende efterspørgsel og en gunstig udvikling i markedsforholdene står genbrugssten i en attraktiv position i forhold til et egentligt gennembrud som materialevalg i byggebranchen. Der er dog særligt én udfordring, der skal løses.

Genbrugssten er ikke et billigt materialevalg, og en genbrugt mursten koster typisk lidt mere end en ny. Skalering er nøglen til at løse den udfordring, fortæller Steen Madsen.

– Der er fra nogle sider i dag en villighed til at betale mere for en sten med et mindre CO2-aftryk, fordi det understøtter den grønne bundlinje. Det er dog klart, at skal genbrugssten være en kommerciel succes – og med succes mener jeg, at de kommer til at udgøre et tocifret antal procent af den samlede omsætning af tegl – så kræver det en konkurrencedygtig prisudvikling. Her bliver det afgørende, at vi via samarbejdet med Randers Tegl kan løfte volumen, så vi på sigt kan sænke stykprisen.

Den opfattelse deler man hos Randers Tegl.

– Den udvikling vil vi gerne være med til at skubbe på. Ikke mindst fordi vi har en stor tiltro til det her marked. Sammen med Genbrugssten har vi desuden udviklet et nyt teglprodukt, hvor mindst 30 procent af råmaterialerne kommer fra kasserede genbrugssten. Produktet får samme pris og høje kvalitet som vores øvrige teglprodukter, og det kan således være med til at gøre teglsten med reduceret CO2-aftryk tilgængeligt for et større kundesegment allerede på den helt korte bane, siger Kenneth Poulsen.

En del af de mursten, som Genbrugssten får ind, er beskadigede og kan ikke genbruges, og det er disse sten, der benyttes til murstensserien kaldet ReClay.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling