Realdania arbejder filantropisk med at sænke klimaaftrykket i byggeriet, blandt andet med Realdania By & Bygs projekt MiniCO2 Etagehusene i Fredericia. Foto: Claus Fisker.
Realdania arbejder filantropisk med at sænke klimaaftrykket i byggeriet, blandt andet med Realdania By & Bygs projekt MiniCO2 Etagehusene i Fredericia. Foto: Claus Fisker.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Realdania har med foreningens nuværende investeringsstrategi, der løber fra 2020 til 2026, afsat fem procent af den kommercielle investeringsformue til missionsrettede investeringer.

I 2023 er porteføljen vokset fra en samlet investeringssum på 609 millioner kroner i starten af året til 842 millioner kroner ved udgangen af 2023.

Der er i løbet af 2023 foretaget seks nye missionsrettede investeringer, og den samlede portefølje bestod ved årets udgang af i alt af 14 investeringer.

Med tre nye investeringer er Realdania nu gået ind i temaet ”Low Carbon Real Estate”, som er investeringer med fokus på at bygge og renovere ejendomme med et lavt CO2-aftryk.

Det skriver den filantropiske forening i en pressemeddelelse.

Investeringerne er missionsrettede og skal dermed både skabe et økonomisk afkast og understøtte foreningens filantropiske mål. Konkret bidrager de tre nye investeringer til Realdanias mål om at fremme grøn omstilling inden for byggeriet.

– Vi har ledt efter denne type missionsrettede investeringer, fordi vi også ad denne vej ønsker at fremme omstillingen i byggeriet. Vi vil med investeringerne gerne bidrage til at fremme markedspositionen for de ejendomsudviklere, der tør at udfordre og gå nye veje, udtaler investeringsdirektør i Realdania, Kenneth Lillelund Winther.

– Det er også vores opfattelse, at markedet vil bevæge sig mod mere klimavenlige ejendomme, og af den grund ser vi det som det rigtige tidspunkt at gå ind på netop dette område.

De nye investeringer består af to ejendomsfonde og en kreditfond, nemlig “Ardian Real Estate European Fund lll”, “Patrizia Sustainable Communities” og “Morgan Stanley North Haven Value-Add Real Estate Credit Fund”.

Fondene arbejder på forskellige måder med dels at investere i og give lån til forskellige aktører, der bygger og renoverer med fokus på et lavt CO2-aftryk, skriver Realdania.

I Realdanias portefølje med missionsrettede investeringer findes i forvejen en række andre investeringer inden for eksempelvis cirkulær økonomi, PropTech og energirenovering, der alle understøtter grøn omstilling i byggeriet.

Ardian Real Estate European Fund lll

Ardian er et privat equity datterselskab til den franske forsikringsvirksomhed AXA, og blev stiftet i 1996. Ardian blev selvstændig i 2013, og i 2015 kom Real Estate til som et selvstændigt investeringsområde baseret på en ”build to green+” ambition, altså en ambition om at reducere CO2-aftrykket væsentligt.

Den nye fond lll har undertitlen ”Creating better & greener environment for tomorrow” og er en fond med fokus på boliger, erhvervslokaler og ”mixed use” med lavt CO2-aftryk. Strategien vægter transformation over nybyg med fokus på at minimere både den indlejrede og operationelle CO2, og cirkularitet inddrages i væsentlig grad i både nybyg og renovering.

Patrizia Sustainable Communitie

Patrizia Immobilen AG blev stiftet i 1984 i Augsburg i Sydtyskland og er en ejendomsforvalter, som blev børsnoteret i 2006. Patrizia har mere end 1.000 ansatte fordelt på 28 kontorer i verden, inklusive København. Patrizia Sustainable Communities er en impact ejendomsfond, der ønsker at adressere tre store tendenser i tiden, nemlig klimakrisen, boligpriser og ensomhed.

Ambitionen er både at reducere CO2-udledningen i driftsfasen og i forbindelse med Transformation og byggeri. Ifølge Patrizias ”Carbon Reduction Paper” er ambitionen en 40 procents reduktion af det samlede CO2-aftryk, og arbejdet baseres på en fastlagt proces, der blandt andet involverer LCA i forskellige faser, samt løbende monitorering af de realiserede effekter.

Morgan Stanley North Haven Value-Add Real Estate Credit Fund

North Haven Value-Add Real Estate Credit Fund er en kreditfond målrettet energirenovering og transformation af ejendomme til beboelse og erhverv. Morgan Stanley stiller en række krav til de ejendomsudviklere, der kan opnå kreditfinansiering af dem.

Disse krav indebærer energieffektivitet med minimum 30 procents reduktion og efterfølgende certificering fra for eksempel BREEAM, DGNB eller LEED, cirkulær økonomi med krav om plan for cirkularitet i bygge/renoveringsprocessen, samt sundhed og trivsel med krav om certificering.

Kilde: Realdania.