AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Med Europa-Kommissonens nye plan, RePowerEU, der skal sætte endnu mere fart på den grønne omstilling i Europa. Bæredygtigheden skal op, og afhængigheden af gas- og olieimport fra Rusland skal ned, lyder det.

Bygninger og ejendomme spiller en central rolle i planen, og det giver god mening, lyder det i en pressemeddelelse fra brancheorganisationen EjendomDanmark.

– Grønne investeringer i ejendomme er én af de absolut hurtigste veje til at reducere både energiafhængighed og klimaaftryk. Så det er fuldkommen oplagt, at der skal gøres mere for at fremme den slags investeringer, udtaler Morten Jarlbæk Pedersen, der er seniorrådgiver i EjendomDanmark, der netop har afgivet høringssvar til EU’s nye plan.

Europa-Kommissionen forudser i RePowerPlanen, at der fremover skal gælde en juridisk bindende forpligtelse til at installere – eller klargøre til installation – af solceller på langt de fleste bygninger. Her peger EjendomDanmark på, at de enkelte lande skal kunne tilpasse lovgivningen deres egen unikke situation.

– Der er masser solcelleanlæg, der giver god mening både økonomisk og klimamæssigt – men der er også eksempler på det modsatte. Derfor giver et rigidt krav ikke rigtig nogen mening, hvis man vil drive den grønne omstilling så effektiv som muligt, siger Morten Jarlbæk Pedersen.

EU bør derfor hovedsageligt skubbe på for, at medlemslandene gør det nemmere både at opstille solanlæg, hvor det giver mening, og mere generelt for at reducere barriererne for grønne investeringer i ejendomme, hvilket i øvrigt er i overensstemmelse med de seneste udmeldinger fra den danske regering.

– EU bør presse endnu mere på for at gøre det nemmere at være grøn. I planen gør man sig fine tanker om at skabe bedre plads til udvikling inden for vedvarende energi – det samme bør man selvfølgelig gøre, når det kommer til ejendomme og ejendomsdrift, siger Morten Jarlbæk Pedersen.

Kort om RePowerEU-planen

Europa-Kommissionens RePowerEU-plan blev søsat i foråret 2022 i lyset af Ruslands invasion af Ukraine, der gjorde arbejdet med at gøre EU-landene uafhængige af (russisk) gas og olie langt mere akut.

Planen indeholder blandt andet en revision af energieffektiviseringsdirektivet og bygningsdirektivet – to direktiver, der allerede nu forhandles om. Planen skærper således Europa-Kommissionens oprindelige udspil til de to direktiver yderligere.

Kilde: EjendomDanmark.