Regeringen og KL indgik onsdag den 8. juni aftale om kommunernes økonomi for 2023. Aftalen giver i alt 1,4 milliarder kroner færre til anlægsinvesteringer end i økonomiaftalen for 2022. Den nye aftale vækker bekymring i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.
– Det er en uheldig aftale, regeringen har landet med KL om kommunernes økonomi i dag, siger administrerende direktør i FRI, Henrik Garver.
– Det kan på overfladen synes rigtigt at ville bremse de offentlige anlægsinvesteringer, men verden er ikke simpel. Markedsusikkerhed på grund af krigen i Ukraine og den globale forsyningskrise er sammen med inflation og stigende renter i forvejen i fuld gang med at bremse byggeriet. Vi har ikke brug for, at den offentlige sektor forstærker effekten. Danmark har ikke brug for en katastrofeopbremsning i byggeriet i 2023.
Med aftalen mellem regeringen og KL sænkes anlægsloftet fra 19,9 milliarder kroner til 18,5 milliarder kroner. Byggeriet er på ingen måde undtaget fra den aktuelle inflation, så kommunerne får oven i hatten væsentligt mindre for pengene, når der skal investeres i byggeri og anlæg.
Henrik Garver peger på, at en stor del af kommunernes anlægsinvesteringer går til renoveringer.
– Vi ved fra tidligere analyser, at det i forvejen går for langsomt med at renovere den offentlige bygningsmasse og den kommunale infrastruktur. Det lavere tempo forringer vores velfærdsinfrastruktur, og samtidig skubber vi som samfund en række udgifter foran os, simpelthen fordi bygningsmassen og infrastrukturen i kommunerne risikerer at falde til et niveau, hvor det bliver endnu dyrere at rette op på, end hvis vi havde gjort den rigtige indsats i tide, siger han.
Ifølge Henrik Garver vil besparelserne betyde, at vi ender med langsommere og mere sparsom renovering, hvilket det er på længere sigt en dårlig samfundsøkonomisk beslutning.
– Jeg er oprigtigt bekymret for konsekvenserne af aftalen, den lavere ramme sænker niveauet for vores kommunale bygninger og infrastruktur, inflationen sænker det yderligere. At skrue så voldsomt på den kommunale anlægsramme, er det forkerte greb, i forhold til at bremse inflationen og tempoet i dansk økonomi, slutter Henrik Garver.