Boligmarked i København. Foto: © Dansk Byudvikling.
Boligmarked i København. Foto: © Dansk Byudvikling.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Et af de steder hvor man som regel kan stikke en finger i jorden og tage temperaturen på det danske boligmarked, er hovedstadens ejerlejlighedsmarked.

Med sine høje priser er det nemlig et af de steder, der er meget følsomt overfor boligkøbernes luner – noget der har stået soleklart i her i 2022, hvor antallet af ejerlejlighedshandler er faldet drastisk i forhold til sidste år.

Det skriver boligmediet Boliga.dk.

Hvor der blev solgt 55 procent flere ejerlejligheder i første kvartal af 2021 i Københavns og Frederiksberg Kommuner i forhold til året før, er antallet af handler i samme periode i år nemlig faldet 49 procent igen.

Noget, der heller ikke er gået de lokale ejendomsmæglere i hovedstadens næse forbi. Det fortæller Anne Crone, der er indehaver af flere Danbolig-butikker i København.

– Jeg ville ikke sige, at markedet er bremset op, men i stedet har det fundet et mere fornuftigt leje. Det blev sidste år pustet kunstigt op på grund af coronaen, men nu er det mere tilbage til normalen, som før pandemien, siger Crone til Boliga.dk.

Mogens Brask, der er indehaver Home-butikkerne Nørrebro og Nordvest-Emdrup, stemmer i:

– Vi kan helt klart godt mærke, at der er færre handler, det er der ingen tvivl om. Boligkøberne er blevet langsommere i beslutningsprocessen, hvor de var meget hurtigere tidligere. De er mere vævende, mere usikre – og der er også nogen, der trækker sig ud af markedet, fordi der er mange parametre lige nu, der kan være svære at blive kloge på, siger han til Boliga.dk.

Der er blevet solgt færre lejligheder i alle de københavnske bydele, men størst er faldet i det ultradyre nybyggerområde Nordhavn, hvor 62 procent færre ejerlejligheder er blevet handlet i forhold til sidste år.

Køberne og sælgerne skal finde hinanden

Priserne i hovedstaden ligger dog stadig helt oppe under skyerne og er siden marts 2020 – hvor coronapandemien gjorde sit indtog – steget over 20 procent bare i Københavns Kommune, hvor en kvadratmeter lejlighed kom til salg for næsten 57.400 kroner. Det viser Boliga.dks udbudstal, det prisniveau svarer til, at der skal betales omkring 3,4 millioner kroner for en gennemsnitlig toværelses lejlighed på 60 kvadratmeter.

Netop det høje prisniveau – som først for nylig er begyndt at falde lidt nogle steder – har nok har været en af de afgørende grunde til det faldende antal handler i hovedstaden.

– Problematikken lige nu er, at køberne og sælgerne skal finde hinanden. Det er udfordringen, når et marked vender som nu. Sælgerne synes måske stadig, at deres bolig er rigtig attraktiv og vil have en høj pris for den, som køberne derimod ikke længere er villige til at betale, siger Anne Crone fra Danbolig.

– Men det virker til, at de nu er ved at finde hinanden ingen i forhold til tidligere på året. Sælgerne er ved at være med på, at de stigende renter, usikkerheden i forhold til krigen i Ukraine og de nye ejendomsvurderinger, der kommer i 2024, alt sammen skal tages højde for, siger hun til Boliga.dk.

Det kan ifølge Mogens Brask også betyde, at køberne vil begynde at få lidt flere kort på hænderne modsat de seneste par år, hvor det har været sælgerne, der i høj grad har fuldt hus:

– Jeg tror, der vil åbnes muligheder op for større afslag. Tidligere var det bare sådan; vil du købe eller vil du ikke, der står en anden klar lige ved siden af, og det vil for en stor del af boligerne ikke være tilfældet længere, siger han til Boliga.dk.

– Der er stadig mange købere i markedet, hvis prisen er rigtig, og det bliver man nødt til at følge og være markedskonform. Der er nogle mæglere og sælgere, der ikke har prøvet andet, end at priserne går opad på det københavnske boligmarked, men det er bare ikke nødvendigvis virkeligheden længere, siger Mogens Brask.

Se de ejerlejligheder til salg i København her.