“Skandaløs” ventetid på byggesager

Ventetiden på kommunernes behandling af byggeansøgninger fra private og virksomheder steg i 2022. SMVdanmark betegner udviklingen som "skandaløs".

Ventetiden før kommunen giver grønt lys til et byggeri er steget med 19 procent på et år. Og ventetiden er blevet længere år efter år. I 2019 tog det i snit 50 dage, nu tager det 75 dage. Det skriver SMVdanmark i en pressemeddelelse.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid til byggetilladelser varierer dog voldsomt på tværs af kommunegrænser.

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Analysen bygger på tal for 2022 fra Kommunernes Landsforening, der netop er blevet offentliggjort.

Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark, er forbløffet over stigningen i ventetid og kalder den ”skandaløs”.

– Der står familier og virksomheder og tripper for at komme i gang med for eksempel et nyt hus eller en ombygning, og der står håndværkere, der er klar og må bruge dyr ventetid, fordi de mangler et stempel fra kommunen. Ud over frustrationen ved at hænge fast i et bureaukratisk helvede, så koster det også samfundet og virksomhederne penge.

– Det gør planlægningen meget besværlig, og hvis du er en selvstændig, der for eksempel vil gøre din forretning større, risikerer du at skulle vente så længe, at du går glip af øget omsætning. Det er et helt skandaløst serviceniveau, dét mange kommuner byder deres borgere og virksomheder her, siger Martin Kyed.

Han peger dog også på, at kommunerne er ramt af dårlig og omfattende regulering.

– De er blevet overhældt med komplekse statslige regler på byggeområdet, der gør det meget tidskrævende at godkende selv ret simple sager. Vi har brug for en tilbundsgående revidering af hele bygningsreglementet, så vi kan bremse denne voldsomme stigning i ventetid, siger han.

Martin Kyed mener, at den meget store forskel på sagsbehandlingstid kommunerne imellem viser, at ventetiden også afhænger af prioritering og politisk vilje.

– Når nogle kommuner er 50 gange så lang tid om at behandle byggesager som andre, bør de langsomste kommuner kunne sætte mere fart på sagsbehandlingen. I sidste ende er det et spørgsmål om politisk prioritering. Reglerne er jo de samme, så hvorfor skulle der være så stor forskel på ventetiden? Der er et kæmpe potentiale for rigtigt mange kommuner til at gøre en reel og mærkbar forskel for deres lokale virksomheder, siger Martin Kyed, der anbefaler, at kommuner med lang sagsbehandlingstid afsætter flere ressourcer og prioriterer området.

København og Allerød er nummer sjok

I Odder Kommune kan sagsbehandlingen klares på fire dage, mens bunden af listen besættes af Allerød og København. I Københavns Kommune er ventetiden 201 dage og i Allerød 209. Sidste år lå de to kommuner også i bunden, men har byttet plads. I Allerød stiger ventetiden med 53 dage, i København med 42 dage.

Martin Kyed er dybt forundret.

– København har altid været blandt de langsomste kommuner i landet, når det gælder byggegodkendelser, men 2022-tallene viser et nyt lavpunkt. København er den kommune med flest byggeansøgninger, så ventetiden her er af ekstra stor betydning. Det er helt uforståeligt, at landets hovedstad har negligeret sit erhvervsliv på så vigtigt et område og i så mange år. Desværre kommer det til at tage tid at rette op på, og i den tid lider erhvervsliv og borgere, siger han.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling