I juni måned indhentede danskerne 4.439 lånetilbud til køb af ejerboliger og sommerhuse. Det er 24 procent færre lånetilbud til boligkøb end samme måned sidste år – og det laveste antal for en juni måned i statistikkens historie, der går tilbage til 2017. Det skriver Finans Danmark i en pressemeddelelse.
– Danskernes interesse for at købe ny bolig plejer at stige, når foråret og sommeren melder sig. Den tendens ser vi igen i år, men antallet af lånetilbud til boligkøb er stadig på et lavt niveau. Det kan skyldes, at både renten og forbrugerpriserne stadig er på et højt niveau. Det stiller større krav til privatøkonomien, og det kan lægge en dæmper på købelysten. Udviklingen skal også ses i lyset af det meget lave niveau, vi kommer fra, så trods en pæn stigning i antallet af lånetilbud til boligkøb gennem de seneste måneder, er vi stadig på et lavt niveau i forhold til året før, udtaler Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering, i Finans Danmark.
Interessen for boligkøb har været stigende siden april. Men trods den stigende interesse igennem andet kvartal, er det stadig det laveste antal lånetilbud, der er givet i et andet kvartal siden statistikkens begyndelse i 2017. I alt blev der givet 9.718 lånetilbud til boligkøb, og det er 38 procent lavere end i andet kvartal 2022.
Historisk lav interesse for nybyggeri
Danskernes interesse for at bygge nyt er heller ikke stor. Trods en mindre stigning i indhentede lånetilbud til nybyggeri siden april er antallet stadig på et historisk lavt niveau. I andet kvartal blev der givet 692 lånetilbud til nybyggeri. Det er det laveste antal i alle statistikkens kvartaler – og 69 procent lavere end i andet kvartal 2022.
– De høje renter og byggeomkostninger kan have betydning for den historisk lave interesse for at bygge nyt. Og der er ikke noget, der tyder på, at danskerne har travlt med at få bygget nyt hus, selvom det for nogle kan være en fordel i forhold til den nye boligskattereform, der træder i kraft den 1. januar 2024. Er byggeriet færdigt senest 1. januar 2024, vil man nemlig få en skatterabat, hvis de nye skatteregler betyder, at man skal betale mere end med de nuværende regler. Hvis byggeriet først er færdigt efter den 1. januar 2024, får man ikke denne skatterabat, siger Peter Jayaswal.