Største andel tomme kontorlokaler siden begyndelsen af 2022

Udbuddet af kontorlokaler er steget for femte kvartal i træk og ligger på det højeste niveau siden begyndelsen af 2022, viser nye tal.

Fem kvartaler i træk er udbuddet af ledige kontorlokaler steget herhjemme og befinder sig nu på det højeste niveau i 2,5 år.

Det fremgår af det kvartalsvise Ejendomstorvet Markedsindeks for erhvervslokaler, udgivet af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk i samarbejde med Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

Det skriver erhvervsportalen i en pressemeddelelse.

– Udbuddet nåede en bund i tredje kvartal 2022 med 4,6 procent og er siden steget støt til 5,7 procent af samtlige kontorlokaler i landet. Dermed skal vi helt tilbage til første kvartal i 2022 for at finde et større udbud af kontorlokaler, og udbuddet er steget både i Storkøbenhavn, Aarhus og Aalborg. Historisk er der dog stadig tale om, at en ret lav andel af lokalerne er udbudt til salg eller leje, udtaler Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen drives på foreningsbasis af landets ejendomsmæglere ligesom boligportalen Boligsiden.dk. I øjeblikket er lige knap 10.800 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk, heraf lidt over 3.900 kontorlokaler og kontorejendomme.

Læs også: Ejendomsmarked for butikker vender: Nu bliver der færre ledige kvadratmeter

– Vores udlejningsfolk kan godt mærke, at virksomhederne er blevet mere forsigtige, så det tager lidt længere tid at træffe beslutninger om at flytte til nye lokaler. Det hænger sammen med, at beskæftigelsen ikke længere stiger, men har stabiliseret sig og måske falder en smule. Men stigningen i tomgang er på ingen måde dramatisk, og da der ikke større nybyggeri på vej, forventer vi ikke, at udbuddet stiger mærkbart den kommende tid, siger Peter Winther, partner og storkundedirektør i Colliers International.

– Med det øgede udbud har virksomheder og andre på jagt efter nye lokaler fået mere at vælge imellem. Men det danske ejendomsmarked er fortsat i fornuftig balance, og vi har en sund samfundsøkonomi og markant lavere udbud af ledige kontorer end mange andre lande, siger Ole Hækkerup, administrerende direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Ikke mindst i USA vænnede mange kontoransatte sig til hjemmearbejde under coronaperioden, og det har været svært for arbejdsgiverne at få alle tilbage til den fysiske arbejdsplads. Det har resulteret i masser af tomme kontorer i de største amerikanske og britiske byer.

Læs også: Antallet af ledige lejeboliger falder

– Vi har slet ikke oplevet den samme effekt herhjemme. Virksomhederne vil gerne have medarbejderne tilbage og sætter fx pris på gevinsterne ved vidensdeling. Desuden har langt de fleste danske kontoransatte væsentligt kortere pendlertid, end det er normalt både i Storbritannien og i USA. Samtidig er jeg overbevist om, at der er bedre arbejdsforhold på danske kontorer end i nogle andre lande – generelt har vi bedre plads, mere dagslys og bedre vilkår med for eksempel kantine, påpeger Peter Winther fra Colliers International.

I hele landet er der næsten 28,3 millioner kvadratmeter kontorareal. Lige knap 40 procent ligger i Storkøbenhavn, cirka 9 procent i Aarhus.

Ejendomstorvet Markedsindeks Udbudsstatistikken kortlægger hvert kvartal udbuddet af danske erhvervsbygninger, fordelt på kontorer, butikker samt lokaler til lager/logistik/produktion – opgjort som udbudte lokaler målt i forhold til den samlede bestand af bygninger (kvadratmeter).

Statistikken omfatter en meget betragtelig del af erhvervslokalerne i Danmark og udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og EjendomDanmark (ED).