Blandt 42 holde af danske og internationale tegnestuer har et enigt bedømmelsesudvalg har nu peget på Team Zaha Hadid Architects, Tredje Natur og Sweco med projektet “Skovens Arena” som vinder.
Vinderprojektet bliver i evalueringsrapporten rost for at have læst og forstået det helt særlige sted, som placeringen i Marselisborg Skovene og bag den ikoniske og historiske bygning Stadionhallerne er:
”Vinderprojektets stærke manifestation inviterer og rækker ud til omgivelserne og passer godt til stedet. Skovens Arena er samtidig så markant og ikonisk, at det vil blive husket som et særligt stadion til Aarhus,” lyder det.
Det nye Aarhus Stadion er ifølge en pressemeddelelse fra Sweco Architects inspireret af sine omgivelser og klubhistorie. Ambition er, at det kommende stadion skal blive en ny katalysator for AGF’s fans og for byen. Det skal forstærke klubbens identitet og fungere som et nyt vartegn for det nationale og internationale fodboldmiljø. Det forklarer Peter Kristiansen, der er sagsarkitekt på Aarhus Stadion-projektet fra Sweco Architects.
– Vi er ovenud stolte og glade for tildelingen, som vi oplever som en anerkendelse af vores lokale forankring i byen og forståelse af det unikke ved stedet, ved konteksten og den sjæl og identitet, man forbinder med AGF og med Aarhus. Vi var det eneste tilbageværende hold i finalefeltet med lokal forankring, og den rolle har vi taget meget seriøst. Derfor har vi designet et stadion, som ikke kan ligge andre steder end netop i Kongelunden i Aarhus, siger Peter Kristiansen.
“Skovens Arena er inspireret af skoven og de store træer i Kongelunden. Den arkitektoniske profil forholder sig tæt til sin historiske kontekst ved Stadion Allé, skoven og kirken. Karakteristisk er de hvide søjler, som er inspireret af de omgivende træers profiler – de strækker sig op, rækker ud og dækker områderne omkring stadion samtidig med, at de danner en kæmpe krone, der favner hele stadion”, lyder det i pressemeddelelsen.
– Det er en stor ære at blive valgt til at bygge et så vigtigt projekt i Aarhus. Vores forslag er inspireret af den omgivende skov og klubbens historie. Med projektet skaber vi et væld af offentlige rum, der kan bruges 365 dage om året, og stadion bliver et smukt vartegn for byen. Det inkorporerer de højeste standarder indenfor miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed i alle aspekter af designet og konstruktionen, udtaler Gianluca Racana, Direktør i Zaha Hadid Architects.
En god oplevelse fra hvert eneste sæde
“Søjler, lameller og et transparent udvidet tag skaber kontakt til skoven og giver en oplevelse af storhed. Den oprindelige stadionbygning renoveres og bevares og vil med sin intense røde farve og hvide ornamentik bidrage til at dyrke den historiske sjæl og charme, som alle i og omkring klubben forbinder med Aarhus Stadion”, lyder det i pressemeddelelsen.
– Sammen har vi designet et stadion, som passer ind i omgivelserne og med en nordisk profil. Stadion er omhyggeligt disponeret, og jeg kan garantere, at der vil være en god oplevelse fra hvert eneste sæde på dette nye, smukke stadion, udtaler Peter Kristiansen.
– Vores forslag hylder den stærke klubånd og betydningen af stadion for Aarhus. Ved at anerkende og indarbejde den arkitektoniske arv på stedet og den unikke natur, som omgiver det, vil det tjene som en imødekommende velkomst til publikum. Ved enhver lejlighed, supplerer Ole Schrøder, partner hos Tredje Natur.
Det vindende forslag skal nu kvalificeres i løbet af første halvdel af 2023 i et samarbejde mellem Aarhus Kommune, vinderholdet og AGF. Parallelt med den proces bliver den entreprenør, der skal stå for opførelsen af det nye stadion fundet.
I anden halvdel af 2023 bliver byggeriet planlagt i detaljer, inden nedbrydningen af det nuværende stadion så småt begynder i 2024. Byggefasen forløber over fire etaper frem mod den forventede indvielse af byens nye stadion i løbet af 2026, oplyses det i pressemeddelelsen.
Det vindende teams roller og ydelser i projektet
- Zaha Hadid Architects: Totalrådgiver med ansvar for det overordnede design
- Sweco: Lokal arkitektonisk forankring og design af stadion. Desuden ansvarlig for alle ingeniørdiscipliner, herunder vind, akustik, klima, konstruktion, bæredygtighed, ventilation, VVS og el
- Tredje Natur: Landskab