AKF står i samarbejde med Danielsen Architecture bag 492 nye boliger i Kirkebjerg Søpark i Brøndbyvester.
De 452 lejligheder i området er allerede opført og udlejet, og i starten af november står de første af i alt 27 toplans rækkehuse på Søstien klar til indflytning.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Taasinge Elementer, som har leveret de præfabrikerede råhuse til rækkehusene, der certificeres til DGNB Guld-certifikat, ligesom de bliver Svanemærket.
Foruden valget af træ som det bærende materiale er der tænkt flere miljøvenlige tiltag ind designet, blandt andet solceller, sedumtage og rustikke, røde genbrugstegl til facaderne som en reference til Kirkebjergs historie som ”Den Røde By”.
– Kirkebjerg Søpark er et projekt, hvor vi afprøver forskellige materialer og metoder med bæredygtighed som det overordnede fokus, udtaler Thomas Koch, projektchef i AKF.
– Vi vil være visionære i vores tilgang til byggeri, ikke kun for at reducere CO2-aftrykket, men også for at styrke den arkitektoniske kvalitet i de boliger, vi bygger. Her er præfabrikerede træelementer en velafprøvet og bygbar metode, der bidrager til at opfylde vores mål på begge fronter.
Stigende efterspørgsel på rækkehuse
Til rækkehusene på Søstien i Kirkebjerg Søpark har Taasinge Elementer leveret godt 9.800 kvadratmeter tag- og facadeelementer, lejlighedsskel, indvendige vægge og etagedæk.
Hos den sydfynske elementproducent fylder tæt-lav-projekter generelt mere og mere af den samlede forretning.
Taasinge Elementer har de sidste fem år leveret op mod 600 tæt-lav-boliger årligt, og aktuelt udgør tæt-lav-byggeri omkring en tredjedel af virksomhedens projektpipeline.
Det er der flere grunde til. Først og fremmest er rækkehuse en boligform, der er attraktiv i en tid, hvor stigende urbanisering stiller krav om en højere befolkningstæthed og et større udbud af familievenlige boliger i forstadsområder og bynære områder tæt på de større byer. Samtidig passer træbaserede byggematerialer rigtig godt til netop tæt-lav-bebyggelse, hvor styrkekravene til de bærende materialer er mindre end i større byggerier.
– Vi forventer en fortsat stigende efterspørgsel på tæt-lav-byggeri i de kommende år i takt med, at projektmarkedet genvinder momentum, og der bliver behov for flere boliger i og omkring de større byer, udtaler salgschef i Taasinge Elementer, Allan Nykær Rosenhøj.
– Tæt-lav er en bygningstypologi, som passer rigtig godt ind i vores overordnede strategi og produktion, fordi der både er mange gentagelser og samtidig en arkitektonisk ambition, der skal opfyldes. Og når vi, som her på Søstien, er med fra første streg, så har vi mulighed for at sikre, at projektet ikke bare er bygbart, men i høj grad også præfabrikationsbart.
Organisationerne Træ i Byggeriet, Træ- og Møbelindustrien og Dansk Træforening offentliggjorde i foråret en rapport, hvor ingeniørfirmaet Rambøll gennem LCA- og skyggeprisberegninger af forskellige bygningstyper påviser, at der er store CO2-reduktioner at hente – og i flere tilfælde også en økonomisk gevinst – ved at skifte traditionelle byggematerialer ud med træ, ikke mindst til de bærende konstruktioner.
For at synliggøre den positive miljømæssige effekt ved at bygge med træ har Taasinge Elementer tidligere i år udarbejdet EPD’er for både præfabrikerede tag- og facadeelementer samt for limtræssøjler og -bjælker hos datterselskabet Annebergs Limtræ.
Rækkehusene i Kirkebjerg Søpark er mellem 110 og 120 kvadratmeter store og sælges til priser på mellem 4,4 og 4,5 millioner kroner.