Karl-Martin Buch Frederiksen, direktør for innovation og leder af Det Planetære Projekt i Sweco Danmark. Foto: PR.
Karl-Martin Buch Frederiksen, direktør for innovation og leder af Det Planetære Projekt i Sweco Danmark. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I Det Planetære Projekt vil Sweco udforske mulige scenarier for at indrette Danmarks areal, så vi skaber et samfund, der er i overensstemmelse med de planetære grænser.

Det skriver den rådgivende arkitekt- og ingeniørvirksomhed i en pressemeddelelse.

Sweco har udpeget 35 forskellige fagligheder som Det Planetære Projekts taskforce. Der er tale om blandt andet biologer, bæredygtighedsspecialister, geologer, sociologer, økologer, jurister, arkitekter, ingeniører, landskabsarkitekter, planlæggere og økonomer.

De skal undersøge en absolut bæredygtig udnyttelse af Danmarks areal ved at fokusere på de menneskeskabte mønstre i landskabet.

– Danmark er den oplagte case, for vi er det land i EU med mest opdyrket areal og mindst uberørt natur. Særligt de seneste 100 år har vi mennesker skabt uhensigtsmæssige mutationer af landskabet. Vi har derfor sat os for at undersøge, hvad vi skal gøre for at planlægge Danmarks areal på ny, så vi som samfund lever i overensstemmelse med de planetære grænser, siger Karl-Martin Buch Frederiksen, direktør for innovation og leder af Det Planetære Projekt i Sweco Danmark.

Metoden i Det Planetære Projekt består i at undersøge, hvilke menneskeskabte mønstre klodens areal består af, hvilken påvirkning de har på klodens økosystem, og hvordan vi skaber tværfaglige visioner for et samfund i overensstemmelse med de planetære grænser.

I den første fase af projektet vil taskforcen sammen med relevante samfundsaktører undersøge og diskutere centrale planetære pixels som landbrug, infrastruktur, kyster, parcelhuskvarterer og industri.

– Planetære pixels er mønstre på klodens overflade, som kan være mere eller mindre påvirket af menneskelig aktivitet. I Det Planetære Projekt er vi optaget af at udforske og forstå de menneskeskabte mønstre i landskabet. Det kræver en tværfaglig og innovativ tilgang, som vores taskforce med sin brede og dybe viden vil udforske i samarbejde med relevante eksterne eksperter, forklarer Karl-Martin Buch Frederiksen.

I Det Planetære Projekt er der ingen bygherre, der betaler for rådgivningen. I stedet har Sweco valgt, at kunden i innovationsprojektet er kloden.

– Vi ser kloden som vores kunde, og det ændrer præmissen for vores løsninger. Det tvinger os til at tænke ud af boksen og sætter os fri af normale hensyn. Men det indebærer til gengæld, at vi skal mønstre den allerstørste ydmyghed og respekt over for den kolossale udfordring, vi har givet os selv, nemlig at udvikle scenarier for, hvordan vi udnytter vores areal, så vi kan bevæge os mod en bæredygtig fremtid, siger Dariush Rezai, administrerende direktør i Sweco Danmark.

Det Planetære Projekt stempler direkte ind i den aktuelle diskussion om anvendelsen af Danmarks areal og landskab, der står foran en omfattende transformation som følge af den grønne trepart og planerne om at etablere 32 energiparker i Danmark.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling