Når danskerne triller mod sommerlandet, er det især familier med god økonomi, lange uddannelser og en bil i carporten, der sætter nøglen i eget sommerhus.
Hele 224.000 familier – svarende til 7,1 procent af alle danske familier – ejer et sommerhus.
Det skriver Danmarks Statistik.
– Opdeler man alle familier i Danmark ud fra forskellige demografiske data – for eksempel indkomst, uddannelse og placering på arbejdsmarkedet – er det generelle billede, at andelen af sommerhusejere stiger, jo “højere” vi er på skalaen inden for en bestemt parameter, som for eksempel indkomst, siger konsulent hos Danmarks Statistik, Søren Dalbro.
De dansk sommerhuse er ikke jævnt fordelt ud over landet, og det er sommerhusejerne heller ikke. De fleste ejere bor i Nordsjælland, mens fynboerne er lidt bagud. Mange bliver i deres egen landsdel – især i Nordjylland og Sydsjælland – mens københavnere typisk har sommerhus længere væk.
Indkomst betyder meget. I den rigeste tiendedel af befolkningen ejer næsten hver fjerde familie et sommerhus. Hos de laveste indkomstgrupper er det kun 1-2 procent. De fleste sommerhusejere er enten pensionister, topledere eller selvstændige – meget få er arbejdsløse eller på førtidspension.
Ejere bor oftest også i ejerbolig og har som regel bil – 93 procent af sommerhusejerne har nemlig fire hjul at komme frem med. Og uddannelse spiller også ind: Jo længere uddannelse, desto større sandsynlighed for sommerhusnøgle i lommen.