Tekniq: 2023 blev katastrofalt år for salg af varmepumper

På et år er salget af vandbårne varmepumper tæt på halveret, viser nye tal for 2023. Der er behov for at få taget tilskudsordning op til revision, lyder det fra Tekniq Arbejdsgiverne.

Der bleb solgt 39 procent færre vandbårne varmepumper i 2023 i forhold til året forinden.

Det viser nye tal fra Energistyrelsen ifølge en pressemeddelelse fra Tekniq Arbejdsgiverne.

Fra 40.033 til 24.399 luft/vand-varmepumper og jordvarmeanlæg, der typisk erstatter olie- eller gasfyr.

Det fuldender et katastrofalt år for varmepumpesalget og den nødvendige grønne omstilling af samfundet, lyder det fra brancheorganisationen, der organiserer store dele af virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.

– Vi forventer desværre, at salget kommer til at ligge endnu lavere her i 2024. Det er en skam, for det betyder, at vi går glip af en stor mulighed for at reducere CO2-udledningen og spare på energiforbruget i de danske hjem, siger Troels Hartung, bæredygtighedschef i Tekniq Arbejdsgiverne.

Boligejernes interesse for at konvertere væk fra det gamle gasfyr er ifølge Tekniq dalet i takt med gasprisernes fald fra det skyhøje niveau i 2022. Derudover har mange boligejere været usikre på, om de kan få fjernvarme – og i givet fald hvornår. Endelig har tilskudspuljen til varmepumper heller ikke været i stand til at hjælpe folk i tilstrækkelig grad, lyder det fra brancheorganisationen.

– Mange er blevet fartblinde af de høje gaspriser i 2022 og glemmer, at gaspriserne faktisk fortsat er relativt høje. Dette rammer ikke bare varmepumperne, men også folks interesse for at konvertere til fjernvarme. Men at holde fast i gasfyret er en kortsigtet løsning, der ikke tager højde for de langsigtede konsekvenser for klimaet og økonomien, siger Troels Hartung.

Behov for at målrette tilskud

Det er den generelle forventning, at cirka halvdelen af de godt 400.000 bygninger, der i dag opvarmes med olie eller ledningsgas, skal have varmepumpe, mens den resterende del skal have fjernvarme.

Det er en del af regeringens mål om at gøre Danmark fossilfrit inden 2050. Men for at nå det mål, er det nødvendigt, at der bliver lavet en konkret plan, der viser den enkelte gaskunde, præcis hvornår der lukkes for gassen til deres bygning, og hvad de relevante alternative opvarmningskilder bliver.

– Vi har også brug for at give tilskudsordningerne på området et servicetjek, så vi sikrer, at dem der har størst behov for hjælp, har let adgang til tilskud. Det gælder ikke mindst landdistrikterne, som ikke har udsigt til at få fjernvarme. Ellers risikerer vi at miste momentum i den grønne omstilling, slutter Troels Hartung.

Solgte varmepumper i Danmark

Type  2022  2023
Luft-Luft 47.672 32.234
Luft-Vand 34.920 20.761
Væske-vand (jordvarme) 5.113 3.638

Kilde: Energistyrelsen/Tekniq Arbejdsgiverne.