Tidlig lærlingeindsats er afgørende: 18-årige Signe vil være elektriker

Der kommer forventeligt til at mangle omtrent 99.000 faglærte i 2030, men alligevel starter færre på erhvervsuddannelserne.

Færre elever startede på en erhvervsuddannelse efter sommerferien i år sammenholdt med sidste år. Nærmere bestemt er der sket et fald på fem procent, viser de nyeste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. Samtidig viser prognoser, at der vil komme til at mangle omkring 99.000 faglærte i 2030.

En af de virksomheder, som mærker manglen på faglært arbejdskraft, er CBRE Teknisk servicepartner, som specialiserer sig i el-teknik, mekanik og automation. Her er uddannelse af fremtidens teknikere en vigtig del af virksomhedens forretningsmodel.

Ifølge people director hos CBRE Carina Kongsgaard er den tidlige lærlingeindsats afgørende, hvis flere unge skal få øjnene op for håndværkerfagene.

– Der er stor mangel på arbejdskraft inden for vores branche. Derfor er det vigtigt for os at bidrage til at løse udfordringen via en stærk lærlingeindsats. Vi ser lærlinge som en essentiel del af vores forretning, og vi øger løbende antallet af lærepladser i takt med, at vi ansætter serviceteknikere, som kan oplære de unge lærlinge, fortæller hun.

– Vi har 143 elektrikerlærlinge fordelt på 17 afdelinger, og de udgør 18 procent af vores el-afdelinger. Når vi ser på, hvad der har betydning for, at et ungt menneske finder faget og vores virksomhed interessant, er der selvfølgelig mange parametre, som spiller ind – men blandt andet ser vi, at det er vigtigt at fange deres opmærksomhed i en tidlig alder og give dem mulighed for at snuse til elektrikerfaget allerede i folkeskolen via erhvervspraktikforløb. På den måde kan de opleve og se i praksis, hvad en hverdag som elektriker egentlig byder på.

En af dem, der har grebet muligheden for at komme i erhvervspraktik hos CBRE Teknisk servicepartner i folkeskolen, er 18-årige Signe Kirk Hedegaard fra Snejbjerg, som var i praktik ad to omgange i virksomhedens afdeling i Herning.

– Mens jeg gik i folkeskolen, prøvede jeg at være i praktik inden for lidt forskelligt såsom pædagog og bager, men det var ikke lige mig. En dag kom der elektrikere på besøg på skolen for at fortælle om og vise os deres arbejde, og det lød spændende, så det skulle jeg da prøve, lyder det fra Signe Kirk Hedegaard.

– Jeg var heldig at få mulighed for at komme i praktik ad to omgange, hvor jeg lavede mange forskellige ting, og det var fedt at opleve, hvor bredt elektrikerfaget er. Jeg tror også, at hvis flere prøvede at være i praktik som elektriker, så ville de blive overraskede over, hvor spændende og varieret det er. Der er nok en del piger, som tror, at det ikke er noget for dem, men at være elektriker kan altså være mange ting – lige fra at skifte sensorer i en produktion til at sætte brandudstyr op.

Efter praktikforløbene var Signe Kirk Hedegaard sikker på, at elektrikerfaget var noget for hende. Nu har hun fået en læreplads hos CBRE Teknisk servicepartner og er i gang med elektrikeruddannelsen.

– Lige nu synes jeg, at det er sjovt og spændende at prøve en masse forskelligt, så derfor ville jeg også gerne have en læreplads i en stor virksomhed. På den måde kan jeg også finde ud af, hvad jeg helst vil arbejde med, når jeg er færdig med min uddannelse, siger Signe Kirk Hedegaard afsluttende.