Tidligere Vestas-domicil i Aarhus omdannet til flerbrugerhus

Pensionsselskabet P+ har omdannet Vestas’ tidligere domicil til flerbrugerhus. Bordpladerne i receptionen består af restaffald fra skallen af kaffebønner.

Lars Blaabjerg Christensen, Senior Asset Manager i P+. Foto: PR.
Lars Blaabjerg Christensen, Senior Asset Manager i P+. Foto: PR.

I 2017 købte P+, Pensionskassen for Akademikere Vestas’ tidligere domicil i Aarhus Nord. Siden har pensionskassen arbejdet på at omdanne ejendommen til et flerbrugerhus med kontorlejemål. I dag er “Aksen – House of business” og ejendommens 22.000 kvadratmeter næsten fuldt udlejet. Efterspørgslen har været stor, skriver pensionsselskabet i en pressemeddelelse.

– Vi har oplevet stor efterspørgsel på kontorlejemålene og får stadig ugentlige henvendelser om bygningens lejemål og faciliteter, udtaler Lars Blaabjerg Christensen, Senior Asset Manager i P+.

Som lejer i bygningen har man blandt andet adgang til en konferencesal med plads til 325 personer.

Bygningen opvarmes af Danmarks største jordvarmeanlæg, og der er installeret både 1.300 kvadratmeter solcellepaneler og solfangeanlæg, der producerer elektricitet og varmt vand. Bygningen bruger derfor under halvt så meget energi som en almindelig kontorbygning af samme størrelse. Ejendommen er da også blevet tildelt den højest mulige energimærkning.

– Vestas tanker i forbindelse med opførslen af bygningen har resulteret i nogle helt unikke løsninger. De mange bæredygtige elementer gav os det bedst mulige udgangspunkt for at udvikle ejendommen fra domicil til flerbrugerhus med moderne kontorlejemål i respekt for bygningens oprindelige kvaliteter og fokus på bæredygtige løsninger, forklarer Lars Blaabjerg Christensen.

Pensionskassen P+ har omdannet det tidligere Vestas-domicil i Aarhus Nord til flerbrugerhuset "Aksen - House of Business". Foto: PR.
Pensionskassen P+ har omdannet det tidligere Vestas-domicil i Aarhus Nord til flerbrugerhuset “Aksen – House of Business”. Foto: PR.

I forbindelse med omdannelse af ejendommen til kontorlejemål har P+ blandt andet haft stort fokus på genbrug af eksisterende materialer. Skillevægge og interiør er blevet tilpasset og genbrugt i stor stil, ligesom nybyg i størst muligt omfang bliver udført med udgangspunkt i eksisterende eller genbrugte materialer.

– For at understøtte genbrugstanken har vi valgt at opføre den nye reception og receptionsmiljøet i genbrugsmaterialer. Som konsekvens vil bordpladerne bestå af restaffald fra skallen af kaffebønner, mens store dele af interiøret bliver skabt med udgangspunkt i deponerede materialer, siger Lars Blaabjerg Christensen.

Derudover har P+ været meget opsøgende på at finde energibesparende løsninger i driften af bygningen, så eksempelvis udskiftning af tekniske installationer ofte bidrager til at sænke bygningens samlede energiforbrug yderligere.

– Vores ønske om at skabe moderne bæredygtige kontorlejemål stiller både krav til, hvordan vi skal håndtere driften og udviklingen af ejendommen. Men den store interesse og efterspørgsel bekræfter os i, at der er et investeringsmæssigt potentiale i energirigtige og bæredygtige lejemål, siger Lars Blaabjerg Christensen.

Om Aksen – House of business

  • Opført af Vestas i årene 2010-2012.
  • Købt af pensionskassen P+ i 2017.
  • Huser i dag cirka 22.000 kvadratmeter kontorlejemål og kælder samt en konferencesal med plads til 325 personer.
  • Bygningen har landets største jordvarmeanlæg og over 1.300 kvadratmeter solcellepaneler og solfangeanlæg.
  • Tildelt den bedst opnåelige energimærkning på opførelsestidspunktet.

Kilde: P+.