
To almene boligselskaber står bag to forskellige projekter, der skal være med til at gøre Vejle klar til at blive universitetsby.
Med assistance fra Cowi har Vejle Kommune fået udarbejdet en studieboliganalyse for at få præciseret antallet af nødvendige studieboliger i forbindelse med åbningen af Syddansk Universitet (SDU) i Vejle.
Analysen konkluderer, at der vil være behov for omkring 350-450 ekstra studieboliger i Vejle Midtby for at imødekomme det stigende boligbehov, som følge af et øget antal studerende i byen. Desuden viser analysen, at antallet af ledige mindre boliger i Vejle by er meget lavt, hvilket understreger behovet for nye studieboliger.
Der bliver især behov for flere mindre enkeltpersonsboliger, mens der ikke vil være et særligt øget behov for delelejligheder.
Ifølge Vejle Kommune er der aktuelt få ledige boliger i byen. Selvom det ikke er alle 450 boliger, der skal være tilgængelige det første år, kan der derfor være behov for nye studieboliger allerede ved studiestart i 2026, hvis det skal være muligt for kommunen i samarbejde med SDU at garantere boliger til især internationale studerende.
Ifølge analysen vil der være behov for cirka 40 boliger i 2026 og yderligere 53 i 2027 til studerende med en månedlig husleje på 3.500-4.000 kroner.

AAB skal bygge 40 nye studieboliger ved Spinderihallerne
Vejle Kommune vil derfor allerede nu sætte gang i to almene studieboligprojekter.
Ved Spinderihallerne skal AAB opføre 40 studieboliger i en ny bebyggelse i tre etager. De 40 boliger skal stå klar til indflytning i september 2026.
“Projektets placering stiller krav til både arkitektur og bevaring af eksisterende bygningselementer, som har hørt til den tidligere drift af bomuldsspinderierne”, fremgår det af et notat fra kommunen.

“Bygningen er designet, så den passer ind med de eksisterende byggerier, men samtidig ikke bliver en arkitektonisk konkurrent til den tidligere kedelbygning”, fremgår det videre.
Det 1.430 kvadratmeter store boligprojekt, der er tegnet af Ravn Arkitktur, kræver en ny lokalplan.
Desuden skal kommunen reservere 4,7 millioner kroner af den afsatte grundkapital i budget 2025 til projektet.
ØsterBo skal bygge 38 studieboliger ved Nordhavnen

Ved Nordhavnen skal ØsterBo stå bag et studieboligprojekt, og her er det ligeledes Ravn Arkitektur, der sætter stregerne.
Studieboligprojektet ved Dyrskuevej omfatter 38 lejligheder fordelt på fire etager.
Projektet vil ligeledes kræve en ny lokalplan. Derudover skal der findes en alternativ løsning for den nuværende anvendelse af grunden, som i øjeblikket benyttes til opbevaring af både og bådtrailere. Boligerne skal stå klar til de unge studerende i september 2027.

Projektet vil kræve en ny lokalplan, og der skal reserveres 5,3 millioner kroner til grundkapital.
Derudover skal der findes en alternativ løsning for den nuværende anvendelse af grunden, som i øjeblikket benyttes til opbevaring af både og bådtrailere. Projektet skal være indflytningsklar september 2027.
Vejle Kommune har en model for udbud af nye almene boligprojekter, der skal sikre, at alle boligforeninger får lige muligheder for at byde ind på projekterne i partnerskab med kommunen.

I forbindelse med de studieboligprojekter vil kommunen dog fravige modellen.
Det skyldes, at projektet ved Spinderihallerne er placeret i direkte forbindelse med AAB’s afdelinger i Vestbyen, ligesom projektet ved Dyrskuevej er placeret i direkte forbindelse med ØsterBo’s Østbyparken.
Ifølge analysen fra Cowi afhænger behovet for nye studieboliger af, hvor stor en andel af internationale studerende det kommende universitet får.
Det forventes nemlig, at 80 procent af de internationale studerende bosætter sig i Vejle Midtby, mens de resterende 20 procent bosætter sig i nærområdet af midtbyen. For de danske studerende forventes det blot, at 40 procent bosætter sig i Vejle, og 20 procent bosætter sig i nærområdet, mens de resterende 40 procent enten vil bo hjemme eller uden for Vejle Kommunes byzoner.
Det er planen, at cirka 400 studerende kan begynde deres bacheloruddannelse i Vejle i 2026.