Vi står midt i en klimakrise og en biodiversitetskrise, hvor træbyggeri kan være en del af løsningen som alternativ til de mere CO2-tunge materialer, og derfor er vidensdeling, udveksling af erfaringer, sparring og netværk vigtigere end nogensinde, lyder det i en pressemeddelelse fra Building Green, der endnu engang inviterer byggebranchen til konferencen Build in Wood den 20. og 21. maj i The Plant Cph.
– Tidligere på Build in Wood har der været meget fokus på træbyggeri i højden og fyrtårnsprojekter, men vi vil gerne skubbe på, at vi også taler om træbyggeri i mindre projekter, almene byggerier, sportshaller, huse med videre, så træ bliver valgt på lige fod med andre materialer. Men det er ikke uden dilemmaer, og dem vil vi også gerne sætte fokus på, lyder det fra Sarah Elhauge, direktør, Building Green.
I takt med at vi gerne skal bruge mere og mere træ, er et af dilemmaerne, at vi sikrer os, at de ressourcer, vi benytter, er ansvarligt produceret, da der ikke er ubegrænsede ressourcer.
Det er et dilemma, der har været meget oppe i medierne den sidste tid, og som ifølge Niclas Scott Bentsen, der er lektor og forskergruppeleder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på KU og taler på Build in Wood, fortsat er relevant, da træ generelt bliver et mere efterspurgt materiale i fremtiden:
– På den korte bane må en stor del af den forventede merefterspørgsel dækkes af import. Med den grønne trepart er der udsigt til tilplantning af 150.000 hektar over de næste 20 år med blandt andet træproduktion for øje. Det har dog lange udsigter, at de arealer leverer træ til byggeriet i væsentligt omfang, 50-70 år. I mellemtiden er udfordringen at sikre, at det importerede træ er bæredygtigt produceret og det skal ske gennem lovgivning, EUDR, certificering, skovovervågning.
Nyt bygningsreglement kan give nye muligheder for træbyggeri
Et andet dilemma, der kan spænde ben for mere træbyggeri, er det nye bygningsreglement, der træder i kraft den 1. juli 2025.
Som det er nu, er det tilpasset byggeri med beton og stål, og ifølge Building Green skal det gerne tilgodese andre materialer som træ og andre biobaserede materialer også for at sikre mere træbyggeri i fremtiden:
– Vi mærker en stor nysgerrighed i branchen for at finde ud af, hvordan balancen mellem strammere klimakrav og krav til sikkerhed og sundhed kommer til at se ud i det nye reglement. Hvis det ikke bliver tilpasset de andre materialer også, kan det blive svært at bygge mere med træ. Vi har derfor inviteret Lise Aaen Kobberholm, der er vicedirektør i Bolig- og Socialstyrelsen, til at fortælle om arbejdet med et nyt helhedsorienteret bygningsreglement, og det glæder vi os meget til at høre, fortæller Sarah Elhauge.
Disse dilemmaer bliver debatteret på Build in Wood i The Plant Cph den 20.-21. maj. Build in Wood er Danmarks største trækonference, og den er blevet afholdt af Building Green årligt siden 2018.