Tre forskellige byudviklingsprojekter i kamp om Byplanprisen 2024

Tre ganske forskellige byudviklingsprojekter i henholdsvis Odense, Svendborg og Høje-Taastrup er nominerede til Byplanprisen 2024.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I år er temaet for Byplanprisen “klima og kvalitet” med vægt på bæredygtige løsninger og klimatilpasning.

Årets tre nominerede projekter er ganske forskellige, men de demonstrerer alle “en visionær tilgang til planlægning, hvor klimatilpasning og kvalitet går hånd i hånd”.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening, som står bag prisen.

– Juryen fremhæver den politiske vedholdenhed i de tre nominerede projekter, som sikrer både langsigtet gennemførelse og løsninger af høj planfaglig kvalitet, udtaler Lisbet Wolters, som er frontperson i juryen og til daglig stadsarkitekt og klimachef i Vejle Kommune.

Læs også: Renovering som forretningsmodel kan gøre byudviklingen grønnere

– Det kræver et særligt politisk miljø at opretholde fokus og kvalitet gennem flere valgperioder, som set i Odense og Høje Taastrup kommuner. Ligeledes kræver det politisk mod at træffe pragmatiske beslutninger inden for økonomiske rammer, som Svendborg Kommune har gjort.

Fælles for de tre nominerede projekter er ifølge Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening “en høj grad af nytænkning og tilpasningsevne, som adresserer både aktuelle og fremtidige udfordringer”.

Det fremhæves desuden, at der i de tre projekterbåde er tænkt i helheder og kælet for detaljerne.

Et sted får vandet lov til at flyde i byen. Et andet sted er bilerne fjernet fra gadeplan og der er bygget by og byrum på den tidligere gade. Og et tredje sted binder klimaløsningen flere bydele sammen og udgør byens grønne rygrad, lyder det.

De tre nominerede projekter

– Fra Blå Kant til Blå Zone, Svendborg Kommune
– Fra Gade til By, Odense Kommune
– Nærheden, Udviklingsselskabet NærHeden P/S

Svendborg Havn. Foto: Jonas Petri.
Svendborg Havn. Foto: Jonas Petri.

Fra Blå Kant til Blå Zone

Svendborg Kommune står overfor udfordringer med stigende havvand. I lyset heraf har kommunen udviklet en tilpasningsdygtig strategi for Svendborg Havn: “Fra Blå Kant til Blå Zone”.

Juryen lægger særligt vægt på Svendborg Kommunes mod til at træffe det pragmatiske og svære valg at lade dele af havnens arealer oversvømme ved større højvandshændelser og tilpasse havnearealer og bygninger med mere hertil. På Nordre Kaj skabes der blandt andet rammer for en ny bydel, hvor vandet inviteres ind, og alle nye bygninger, veje og byrum designes til at tåle højvandshændelser.

På Frederiksø bliver nye havnerum designet til lejlighedsvise oversvømmelser. Eksempler, som kan vise andre kystsamfund, hvordan man kan arbejde tilpasningsdygtigt med vandet som rekreativt element, der tager hensyn til både klimaforandringer og lokal identitet.

Byrum i Odense. Foto: Jonas Petri.
Byrum i Odense. Foto: Jonas Petri.

Fra Gade til By

I Odense er den tidligere trafikerede Thomas B. Thriges Gade er forvandlet fra firesporet vej til en levende og attraktiv bydel med byrum og haver, boliger, erhverv, letbane og offentlig parkeringskælder.

Juryen lægger særligt vægt på, hvordan Odense Kommune har formået ikke blot at hele det trafikalesnit gennem byen, som Thomas B. Thriges Gade udgjorde, men at skabe en ny og bedre by gennem udformningen af bygninger, byrum og gadeforløb af højeste kvalitet, hvor materialer, proportionering og velintegreret bynatur skaber gode rum for mennesker.

Projektet “Fra Gade til By” vidner om en helhedsorienteret tilgang, der har resulteret i en sammenhængende og dynamisk bymidte, som efter sin færdiggørelse tiltrækker aktiviteter og liv. Det er er en historie om en bys evne til at transformere sig selv og skabe bedre rammer for bylivet og borgerne – og et godt eksempel på et projekt, der gennemføres, som det er tænkt og tegnet.

Nærheden i Høje-Taastrup. Foto: Jonas Petri.
Nærheden i Høje-Taastrup. Foto: Jonas Petri.

Nærheden

Udviklingsselskabet NærHeden P/S har siden 2013 forvandlet et tidligere industriområde i Hedehusene til en tæt, stationsnær bydel, hvor klimatilpasning og naturintegration udgør områdets grønne rygrad: Loopet.

Det grønne loop på 1,4 kilometer binder den nye tætte bydel sammen med Hedehusene og fungerer som regnvandsopsamling, der kobler afledning af regnvand med oplevelsen af både vild og plejet natur.

Samtidig inviterer loopet til forskellige former for leg, bevægelse og rekreativ udfoldelse for beboere, skoleelever og andre besøgende.

Juryen anerkender Høje Taastrup Kommunes indsats for at nytænke forstæderne og fremhæver især Nærhedens stærke start, hvor byudviklingen på få år har skabt stor variation som følge af de forskellige bygherrers valg og præferencer. Desuden understreges, hvordan projektet løfter både Hedehusene og hele Høje Taastrup Kommune.

Om Byplanprisen

Vinderen af Byplanprisen 2024 afsløres og fejres på årets Byplanmøde, hvor temaet er “Klima og kvalitet”. Byplanmødet finder sted i Odense i den 3.-4. oktober.

Byplanprisen tildeles en gang om året til en kommune, region eller organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, bæredygtige og innovative bymiljøer”.

Byplanprisen blev stiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening i anledning af Dansk Byplanlaboratoriums 75-års jubilæum i 1996. Formålet med prisen er at opmuntre til at højne kvaliteten af byplanlægningen i Danmark.

Juryen består af:

• Lisbet Wolters udpeget af Dansk Byplanlaboratorium
• Marie Stender udpeget af Dansk Byplanlaboratorium
• Peer Frank udpeget af Foreningen af Byplanlæggere
• Sven Kofoed-Hansen udpeget af Akademisk Arkitektforening
• Thina Wallin Jensen udpeget af Akademisk Arkitektforening

Kilde: Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling