Det går for tiden ikke så godt på banen for spillerne i AGF, der i dag spiller den sidste kamp i sæsonen på hjemmebane mod FC Nordsjælland. I denne uge blev klubben enig med cheftræner David Nielsen om, at samarbejdet ophæves, når den kamp er overstået. Uden for banen ser det straks bedre ud for klubben. I februar præsenterede AGF et overskud på 23 millioner kroner, og klubbens direktør har ikke lagt skjul på, at han sætter sin lid til, at et nyt stadion kan være et stærkt våben i forhold til at udvikle klubben yderligere kommercielt og økonomisk.
Indtil videre må direktøren dog nøjes med at væbne sig med tålmodighed. I en pressemeddelelse oplyser organisationen bag udviklingen af Kongelunden nemlig, at de seks arkitekthold i projektkonkurrencen om det nye stadion nu er blevet til tre. Dermed er der lagt en ekstra fase ind i udviklingsprocessen.
– Bedømmelsesudvalget har fundet, at alle seks forslag er af virkelig høj kvalitet, og at særligt tre projekter på hver deres måde har vinderpotentiale, udtaler Alvaro Arriagada, der er projektdirektør i Kongelunden, i meddelelsen.
– Men alle forslag har også haft elementer, der ikke var belyst tilstrækkeligt eller skal bearbejdes yderligere, uddyber han.
– Vi ved godt, at vi på den her måde strækker tålmodigheden hos en masse AGF-fans og andre langt. Men et stadionbyggeri på en så særlig placering er en ekstremt kompleks opgave, hvor arkitektur, funktionalitet, økonomi og andre væsentlige forhold alle skal gå op i en højere enhed. Derfor er det en god ting, at vi nu har mulighed for at komme et spadestik dybere med disse tre fantastiske forslag, før man udpeger en endelig vinder, siger Alvaro Arriagada.
Bedømmelsesudvalget forventer, at vinderprojektet kan offentliggøres i november 2022. En to-faset bedømmelsesproces har hele tiden været et sandsynligt scenarium og skubber ikke til den aktuelle tidsplan, fremgår det af pressemeddelelsen. Planen er således fortsat, at det nye fodboldstadion står klar i 2026.
AGFs nye stadion lever op til UEFA-krav
Det kommende stadion skal naturligvis leve op til de krav, der stilles til stadions i Superligaen. Derudover skal de leve op til UEFAs krav til stadions i “Kategori fire”, som er minimumskravet for stadions, der skal anvendes til slutkampe i kvalifikationsrunder til Champions League eller til nogen kamp i den afsluttende runde. Kategori fire er også påkrævet for at et stadion kan anvendes til nogen kamp i Europa League eller EM-kampe.
Mindstekravet til antal siddepladser for et stadion af kategori fire kun er 8.000, men intet stadion med mindre end 40.000 pladser blevet valgt til afvikling af en finale i Europa League, og intet stadion med mindre end 60.000 pladser er blevet valgt til spillested for en finale i Champions League, siden bestemmelserne blev indført i 2006.
Det nye stadion i Aarhus ventes at koste 585 millioner kroner. Det får en kapacitet på 20.000 siddende tilskuere med mulighed for at udvide til 24.000 tilskuere. Læs mere detaljeret om planerne for det kommende stadion her.
De tre hold, der fortsat er med i konkurrencen om at tegne et nyt fodboldstadion til Aarhus, er:
- Cobe, AFL Architects (England), Buro Happold
- Zaha Hadid (England), Tredje Natur, Sweco
- Dorte Mandrup, Kristine Jensen, Schlaich Bergermann Partner (Tyskland)
De tre øvrige arkitekthold i første udbudsrunde var:
- 3XN, HKS Architects Ltd (England), Schønherr, Moe, Arup (England)
- SCAU (Frankrig), Arkitema, LYTT Architecture, Buro Happold (England), Cowi
- Dissing+Weitling, Kengo Kuma & Associates (Japan), MASU Planning, MOONN
I alt 42 teams ansøgte Aarhus Kommune om at blive prækvalificeret til projektkonkurrencen om et nyt stadion i Aarhus.
Bedømmelsesudvalget består af:
- Jacob Bundsgaard, borgmester
- Rabih Azad-Ahmad, rådmand for Kultur og Borgerservice
- Steen Stavnsbo, rådmand for Teknik og Miljø
- Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand, Salling Fondene
- Henrik Lind, direktør, Lind Invest
- Christian Budde, Politisk Følgegruppe for Kongelunden
- Mette Bjerre, Politisk Følgegruppe for Kongelunden
- Bjarne Hammer, arkitekt og fagdommer, partner i Hammer Arkitektur + Design
- Martin Krogh, arkitekt og fagdommer, partner i Adept
- Anne Mette Boye, arkitekt og stadsarkitekt, Aarhus Kommune
- Trine Berthold, arkitekt og chefkonsulent i Kongelunden
Bedømmelsesudvalget er i processen blevet bistået af en gruppe af faglige og tekniske rådgivere, hvor blandt andet AGF har været repræsenteret.