Analysebureauet Epinion har lavet en undersøgelse af danskernes syn på boligens klimaaftryk for Estate. Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.
Ifølge undersøgelsen påvirker boligens klimaaftryk i høj eller nogen grad valget af ny bolig for otte ud af ti danskere. Blot 15 procent svarer, at har boligens klimaftryk har lav eller ingen betydning.
– På kun få år og især de seneste måneder er der sket et markant holdningsskred i forhold, hvor meget vores bolig må udlede. Det har fået stor betydning, når vi skal ud og købe ny bolig, om boligen er klimavenlig. Ikke kun fordi vi søger lave energiomkostninger, men fordi vi føler, at vi har et stærkt personligt ansvar for at nedbringe udledningen af klimagasser, udtaler Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate, i meddelelsen.
– Der er ingen tvivl om, at en salgsopstilling på en bolig med et lavt energiforbrug, der tilmed er bæredygtigt eller ikke er fossilt, bliver studeret med ekstra opmærksomhed. Vi er ikke kommet dertil endnu, hvor man taler om sorte boliger, men de fleste ved godt, at vi hver især har et ansvar og en forpligtigelse til at bidrage til en grønnere verden, og boligen er nok det sted, som rummer det største reduktionspotentiale, siger han videre.
Det kan altså være en god idé at gå sin bolig igennem for at se på mulighederne for energioptimering. Spørgsmålet er så, om tiden er den rette lige nu, hvor priserne på byggematerialer er skudt i vejret som følge af blandt andet krigen i Ukraine.
– Lige nu kæmper vi med galoperende priser på materialer på grund af konflikten mellem Ukraine og Rusland, så man kan ikke bare bestille en ny varmepumpe og forvente, at den bliver installeret i næste måned. Det samme gælder andre bæredygtige investeringer i boligen. På mange materialer og faggrupper er ventetiden lang og svær at forudsige, siger Thomas Hovgaard.
Undersøgelsen viser i øvrigt, at den kommende boligs klimaaftryk har større betydning for kommende ejere, end den har for lejere, hvilket ikke overrasker Estate.
– Vi er sikre på, at der er bred enighed om i befolkningen om, at vi skal gøre vores boligmasse mere bæredygtig, og her har boligejeren nok bare større indflydelse end lejeren på at påvirke boligen i en mere bæredygtig retning, siger Thomas Hovgaard.