Universitetsbygning indviet efter otte års forsinkelse

Den skulle koste 1,8 milliarder kroner, men prisen endte på over 5 milliarder kroner. Niels Bohr Bygningen er blevet indviet med otte års forsinkelse.

Tirsdag eftermiddag blev den røde snor klippet af Kongen, der officielt indviede Niels Bohr Bygningen på Københavns Universitet.

Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Bygningsstyrelsen stod oprindeligt bag byggeprojektet, som skulle have været klar til brug i 2016, men daværende transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) besluttede i november 2017 at overdrage projektet til Vejdirektoratet.

Projektet skulle have kostet 1,8 milliarder kroner, men prisen endte på over 5 milliarder kroner.

– Det har ikke været en snorlige vej hertil. Men jeg er glad for, at vi nu kan fejre en bygning, der med sin åbenhed, forskningsfaciliteter og forskere og studerende på tværs af fag indeholder potentialet til at huse fremtidens nobelprismodtagere og blive et samlingspunkt for verdens dygtigste forskere, udtaler rektor for Københavns Universitet, Henrik C. Wegener.

Niels Bohr Bygningen er tegnet af arkitektfirmaerne Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Christensen & Co Arkitekter.
Niels Bohr Bygningen er tegnet af arkitektfirmaerne Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Christensen & Co Arkitekter.

– Vi fejrer en bygning og en arkitektur, som skaber et miljø, der får mennesker til at tale sammen.

Niels Bohr Bygningen er tegnet af arkitektfirmaerne Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Christensen & Co Arkitekter. GHB Landskabsarkitekter har stået for udearealerne, mens Rambøll har været totalrådgiver, og Sweco har stået for byggeledelsen.

Den 52.000 kvadratmeter store bygning på Jagtvej har plads til, at 3.000 naturvidenskabelige forskere, studerende og administrative medarbejdere.

Inden for glasvæggene er der blandt andet næsten 200 laboratorier, der for eksempel skal bruges til at bygge kvantechips, en iskernefryser, læsepladser, åbne gårdhaver og på taget et taglaboratorium til undersøgelser af atmosfæren.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling