Wavin vil håndtere regnvand som en ressource

Traditionelle metoder til regnvandshåndtering, der fokuserer på at lede vand væk, kan ikke længere stå alene, lyder fra Wavin.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Mathias Costea Poulsen, Senior Advisor, Urban Climate Resilience hos Wavin. Foto: PR.
Mathias Costea Poulsen, Senior Advisor, Urban Climate Resilience hos Wavin. Foto: PR.

Wavin har i mange år arbejdet med regnvandshåndtering og har udviklet “Urban Climate Resilience” (UCR)-løsninger som et svar på fremtidens klimaudfordringer.

Ifølge en pressemeddelse fra Wavin udfordrer UCR den traditionelle tilgang, hvor regnvand hurtigt blev ledt væk, og fremmer i stedet en cirkulær tankegang.

Fokus er på at udnytte regnvandet som en ressource til gavn for både byens infrastruktur og det omkringliggende miljø.

– Hvis vi skal sikre, at byerne kan håndtere både oversvømmelser og vandmangel, kræver det en ny tilgang til regnvandshåndtering. Vi skal begynde at bruge vandet der, hvor det falder – og vi skal gøre det nu, før situationen bliver mere kritisk, lyder det fra Mathias Costea Poulsen, Senior Advisor, Urban Climate Resilience hos Wavin.

Effektiv regnvandshåndtering kræver en struktureret tilgang, hvor prioritering af bæredygtige løsninger er essentiel.

Først bør regnvandet opsamles, hvorefter det filtreres og renses for at kunne genbruges. Hvis genbrug ikke er muligt, kan vandet køle omgivelserne gennem fordampning på blågrønne tage eller nedsives i jorden for at genopfylde grundvandsressourcerne. Overskydende vand kan eventuelt tilbageholdes i opbevaringsløsninger som regnvandsbassiner, før det til sidst bortledes til kloaksystemer når der er plads.

– Ved at følge dette hierarki sikrer vi, at regnvandet bruges som en ressource, frem for blot at ledes væk. Det giver både miljømæssige og økonomiske fordele i det lange løb, fortæller Mathias Costea Poulsen.

Digitale løsninger til smartere regnvandshåndtering

Byer verden over står over for at skulle håndtere både oversvømmelser og vandmangel på grund af klimaændringer og urbanisering. Foto: Wavin.
Byer verden over står over for at skulle håndtere både oversvømmelser og vandmangel på grund af klimaændringer og urbanisering. Foto: Wavin.

En vigtig del af Wavins strategi er integrationen af digitalisering i regnvandshåndteringen. Med intelligente løsninger, som for eksempel StormHarvester, et IoT ventilstyret system, kan vandet styres og genbruges i realtid.

Løsningen gør det muligt at optimere brugen eller udledningen af regnvandet, ved at åbne ventiler, når der er plads til at lede vandet ud.

Wavin arbejder aktivt på at udvikle smarte blågrønne tagløsninger som PolderRoof, et tilbageholdelsessystem, der skaber grønne byområder med taghaver og aflaster de pressede kloaksystemer.

I byerne kan det være udfordrende at finde plads til tilbageholdelsessystemer under jorden, hvor rør og ledninger optager pladsen. Med PolderRoof flyttes løsningen op på taget, hvilket giver bygherren mulighed for at optimere projektets arealanvendelse.

– Vi er godt klar over, at disse løsninger ikke skal anvendes overalt, men der hvor de giver mening. Bare fordi noget er smart, betyder det ikke, at det nødvendigvis er den rette løsning alle steder. Det handler om at kombinere de traditionelle metoder til regnvandshåndtering med de intelligente løsninger, så vi opnår den bedst mulige balance, afslutter Mathias Costea Poulsen.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling