Wood Thilsted skal designe fundamenter til Thor Havvindmøllepark. Det oplyser den dansk-britiske virksomhed, der får syv år siden blev etableret af ingeniørerne Christian LeBlanc Thilsted og Alastair Muir Wood, i en pressemeddelelse.
Den nye havvindmøllepark bliver Danmarks hidtil største, og den vil levere strøm til op imod en million danske husstande. Havvindmølleparken opføres af det tyske selskab RWE, der har vundet opgaven i en budrunde med flere velrenommerede konkurrenter.
Wood Thilsted har allerede haft succes med at vinde store kontrakter om prestigefyldte havvindmølleprojekter i USA, Storbritannien og Asien og fik Børsens Gazellepris i 2021.
– Selvom Wood Thilsted har fremdrift ude i verden, er det da noget særligt for os at vinde udbuddet om et projekt i Danmark, udtaler afdelingschef Morten Dahl Nielsen, der har stået for forhandlingerne med RWE.
– Vi kan mærke, at vores unge ingeniører er meget begejstrede for at være med til at drive den grønne omstilling herhjemme. Det er meget positivt, for vi forventer, at vi får brug for endnu flere dygtige ingeniører i fremtiden.
Specialister i fundamenter med lavere materialeforbrug
– Vi har vundet udbuddet, fordi vi har specialiseret os i fundamenter med et lavere materialeforbrug. Lige fra første dag har vi arbejdet i døgndrift for at udvikle software, der kan optimere designet. Vi fokuserer især på at nedbringe forbruget af stål til fundamentet. Det er selvfølgelig ekstra vigtigt i en tid, hvor stålprisen stiger hele tiden. På bundlinjen betyder det, at havvindmøllerne kan opføres til en markant lavere pris. Desuden er det selvfølgelig også godt for miljøet at nedbringe materialeforbruget, forklarer CTO og co-founder Christian LeBlanc Thilsted.
Ambitionerne for fremtiden er store i Wood Thilsted, fremgår det af pressemeddelelsen.
– Vi fokuserer 100 procent på at være en drivkraft for den grønne omstilling og blive globalt markedsledende indenfor design af havvindmølleparker. Derfor skal vi fortsat arbejde for optimering af designet.I de kommende år håber vi at vinde flere udbud, så miljøet og kunderne kan få miljøvenlig energi, uddyber Christian LeBlanc Thilsted.
Havvindmøllepark giver 2,8 milliarder kroner i statskassen
Thor Havvindmøllepark er den første af de tre havvindmølleparker, der ifølge Energiaftalen fra 2018 skal opføres i Nordsøen.
Men også finansieringen er et banebrydende energipolitisk fremskridt.
Det er nemlig den vindende byder, RWE, der finansierer opførelsen af havvindmøllerne. Til gengæld får RWE retten til at levere strøm fra Thor Havvindmøllepark i projektets 30-årige levetid.
Aftalen betyder, at staten ikke som forventet skal bruge op til 6.5 milliarder kroner på driften af havvindmølleparken. I stedet kan staten forvente en indkomst på 2,8 milliarder kroner fra RWE’s projektselskab, Thor Wind Farm.
– Vi håber da, at politikerne kan se en fordel i at etablere flere havvindmølleparker, nu hvor staten ikke skal bruge milliarder på projekterne mere. Det vil være et stort fremskridt for miljøet, siger Christian LeBlanc Thilsted.
Om Wood Thilsted
- Wood Thilsted er grundlagt i 2015 af danskeren Christian LeBlanc Thilsted og briten Alastair Muir Wood, der begge har en fortid i den danske energibranche.
- Virksomhedens hurtige vækst indbragte den Børsens Gazellepris i 2021 og 2022
- Wood Thilsted er markedsledende indenfor design af fundamenter til havvindmølleparker, herunder Vineyard Wind, Park City Wind og Commonwealth Wind i USA samt Dogger Bank Wind Farm og East Anglia i Storbritannien.
- Virksomheden beskæftiger i øjeblikket 180 ansatte på verdensplan og forventer at ansætte flere i fremtiden. I Danmark har Wood Thilsted kontorer i København, Vejle og Aarhus.
- Thor Havvindmøllepark bliver Danmarks hidtil største havvindmøllepark. Med en ydeevne på 800-1000 megawatt årligt kan den forsyne op imod en million danske husstande med strøm.