Thorbjørn Sejer Jensen, administrerende direktør i XL-Byg. Foto: PR.
Thorbjørn Sejer Jensen, administrerende direktør i XL-Byg. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Det er snart fortid, at brugte byggematerialer og elværktøj partout skal afleveres på den nærmeste genbrugsstation.

XL-Byg lancerer konceptet Cirkulært, som gør det muligt at aflevere elværktøj og træ i det lokale byggemarked, hvorfra det bliver sorteret til genbrug og genanvendelse.

Konceptet er et samarbejde mellem XL-Bygs byggemarkeder, og Remondis, oplyses det i en pressemeddelelse.

–  Det er vigtigt for os i XL-Byg, at konceptet Cirkulært ikke kun lever på Sjælland, men bredes ud over hele Danmark, da vi oplever efterspørgsel efter dette tiltag fra vores kunder over hele landet. Med vores 95 forretninger og en stærk samarbejdspartner som REMONDIS, kan vi løfte opgaven med Cirkulært træ og elværktøj, udtaler Thorbjørn Sejer Jensen, administrerende direktør i XL-Byg.

Kunder med byggepladser kan bestille et bur til træ. Buret leveres på pladsen og afhentes igen, når det er fyldt med træ, der kan genbruges og genanvendes. I denne løsning modtager kunden en rapport over det afhentede træ, fordi indsatsen kan være pointgivende i DGNB-byggeri.

Også af denne grund er det vigtigt, at træet overholder de krav, som bliver formidlet af XL-Byg – ligesom mange kender det fra skilte ved containere på genbrugsstationer. Træet må for eksempel ikke være gennemvådt, malet eller lakeret.

Når træet kommer i XL-Bygs varetægt, bliver det videresendt til Remondis, som sikrer en korrekt håndtering og sortering. Træ, der er egnet til genbrug, sendes videre til erhvervs- og produktionsskoler, mens træ, som for eksempel er for beskidt til direkte genbrug, indgår i genanvendelse. Træ, som ikke kan genbruges eller genanvendes, sendes til energinyttiggørelse.

Konceptet Cirkulært gør det muligt for kunder at aflevere brugt elværktøj samt overskydende eller brugt træ i den lokale XL-Byg forretning. Herefter sørger XL-Byg forretningen i samarbejde med Remondis for, at elværktøjet og træet bliver korrekt sorteret til genbrug eller genanvendelse.

I de to XL-Byg forretninger i Ryomgård og i Vorup ved Randers er det desuden muligt at købe cirkulære teglsten til genbrug i tagkonstruktioner. Disse to forretninger leverer cirkulært tegl til kunder i hele landet.

Af de 95 XL-Byg-forretninger har 62 indtil nu valgt at tilbyde XL-Byg Cirkulært.

Baggrund

I 2023 indførtes en række skærpede klimakrav i bygningsreglementet, som blandt andet indebærer krav om, at et byggeris samlede livscyklus ikke må overstige 12 kilo CO2 per kvadratmeter per år.

Ved nybyggeri dokumenteres den samlede klimapåvirkning med en livscyklusvurdering (LCA). Beregningerne laves på baggrund af miljømæssige produktdeklarationer for materialerne, kendt som EPD’er.

I 2024 kom der en tilføjelse om, at genbrugsmaterialer er lig nul i et byggeris klimaregnskab. Social- og Boligstyrelsen arbejder i de kommende år med at opbygge viden og data for genbrugte byggematerialer og revurderer aftalen i 2025.

Kilde: XL-Byg.