Züblin vil bane vejen for trækonstruktioner i Danmark med erfaringer fra Tyskland. Foto: Maxime Vermeulen.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Züblin har 30 års erfaring med at bygge træhuse med CLT-elementer (cross laminated timber elementer) i Tyskland. Nu er entreprenørvirksomheden klar til at satse mere på det danske marked, lyder det i en pressemeddelelse.

Ifølge Züblin er der stor efterspørgsel på og interesse for træhuse i Danmark. Ofte oplever entreprenøren dog, at manglende erfaringer og forståelse for, hvordan der skal bygges med træ, er en barriere for, at dansk byggeri for alvor kommer i gang med at arbejde med CLT.

Derfor vil Züblin i Danmark nu udnytte sine erfaringer med træhusbyggeri med CLT-elementer blandt arkitekter, bygherre og de udførende i dansk byggeri.

– Der er stor bevågenhed og interesse for træhusbyggeri, men vi er i Danmark langt bagud med CLT i forhold til andre europæiske lande. Det skyldes både vores byggetekniske kultur og manglende erfaringer med at bygge med træ, hvor vi i stadigvæk sværger til gamle og kendte løsninger som beton. Samtidig florerer der en opfattelse af, at det både er dyrere og sværere at bygge med CLT samt en masse myter omkring fugt, brandsikkerhed og akustik, siger Mikael Schroll, tilbudschef hos Züblin.

– De myter vil vi gerne være med til at mane i jorden, så flere kan få øjnene op for alle de fordele, et CLT-byggeri giver. Vi har mere end 30 års erfaring med at bygge med CLT i Tyskland, hvor byggemetoden er kendt for at være fleksibel, holdbar og bæredygtig. Den muliggør en simpel og effektiv byggeproces, som både er konkurrencedygtig i pris i kraft af den hurtigere byggetid, nemmere håndtering og reducerede risiko for byggefejl på byggepladsen.

Danmark er et stort vækstmarked

Senere på året arrangeres en tur for danske arkitekter og bygherre til Züblins Timber-fabrik i Tyskland, som producerer træelementer og har mere end 150 års erfaring med træbyggeri. Fabrikken har de seneste 25 år udviklet, designet og udført byggeri med CLT-elementer i lande som Tyskland, Norge, Belgien og England.

LÆS OGSÅ: DE VIL BYGGE PARKERINGSHUSE I TRÆ

Nu er turen kommet til Danmark, som Züblin Timber ser som et vækstmarked med stort potentiale. Samarbejdet mellem Züblin i Danmark og Züblin Timber styrkes, så Züblin kan tilbyde det lokale marked en dansk organisation med kendskab til danske byggetraditioner kombineret med international erfaring.

– Markedet for træhusbyggeri er ved at være modent i Danmark, da flere begynder at efterspørge bæredygtige byggematerialer i byggeriet. Vi har erfaringen, ekspertisen og ikke mindst kendskabet til det danske marked og byggetraditioner – hvor flere af os selv har arbejdet – så vi er meget opmærksomme på de ønsker, behov og spørgsmål, der er i Danmark. Det giver os et stærkt fundament at arbejde ud fra, hvor vi kan skræddersy vores gennemprøvede metoder, så de netop passer det til danske marked, siger Daniel Kreissig, der er ansvarlig for Züblin Timbers internationale aktiviteter i Skandinavien.