A. Enggaard skal stå for byggeriet af nyt parkeringshus i Sydhavnskvarteret

A. Enggaard og PKA skal i samarbejde med arkitekter fra Aart stå for byggeriet af et nyt parkeringshus i Sydhavnskvarteret i Aarhus.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Politikerne i byrådet i Aarhus godkendte den 19. juni salget af arealet i Sydhavnskvarteret, hvor et kommende parkeringshus skal ligge.

Og handlen betyder, at der skal hentes penge op fra kommunekassen. A. Enggaard køber nemlig arealet for en “negativ købesum” på 39,5 millioner kroner, som det fremgår af dokumenter fra kommunen.

Kommunen skal desuden betale godt 21 millioner kroner for de kommunale parkeringspladser i parkeringshuset. Ifølge et notat lyder prisen på 175.000 kroner per parkeringsplads.

Grunden har været i offentligt udbud, og der kom blot det ene tilbud fra A. Enggaard.

Entreprenør- og byudviklingsvirksomheden har afleveret en projektbeskrivelse i samarbejde med Aart.

Forslaget til lokalplanen for parkeringshuset var i offentlig høring i 2023. Efterfølgende har det dog været nødvendigt at tilpasse projektet på grund af store stigninger på byggematerialer som for eksempel stål og beton, skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

– Det har været vigtigt for mig, at vi har bibeholdt parkeringshuset som mere end blot et sted, man kan parkere. Det skal understøtte det byliv, vi gerne vil have i området, samtidig med at det skal passe ind i områdets urbane og kreative stemning, udtaler Nicolaj Bang (K), rådmand, Teknik og Miljø.

Det tilbudte forslag lægger op til, at parkeringshuset udføres i cortenstål. Parkeringshuset får trappeforløb og  terrasser på sydsiden af huset i samme højde som Kulbroen, der vil understøtte forbindelserne i området og bylivet. Stueetagen vil have flere udadvendte funktioner til gavn for områdets brugere.

Selve parkeringshuset er opdelt i to separate bygninger på hver sin side af jernbanesporet, der forbindes via en vej under Havnesporet.

Gående kan benytte gangbroen over jernbanen. Huset vil rumme 772  parkeringspladser og 200 cykelparkeringspladser.

Det nye forslag kræver, at lokalplanen justeres på grund af projektændringerne. Derfor kommer forslaget inden længe i en ny offentlig høring.

Der skal i alt bygges 89.000 etagekvadratmeter i Sydhavnskvarteret. For nylig var der rejsegilde på det 37.000 kvadratmeter og 26 etager høj kontortårn, Akson.

A. Enggaard er i samarbejde med pensionsselskabet PKA er ansvarlig for de 75.000 kvadratmeter byggeri i området, mens PFA Ejendomme står bag det 20 etager høje og 14.850 kvadratmeter store højhus “Træ”.