Aalborg Kommune anker ikke landsretsdom i sag om udbygningsaftale

Politikerne i Aalborg Kommune har besluttet, at kommunen ikke skal anke Landsrettens dom i sagen mellem TN Udvikling og kommunen.

Landsrettens dom i sagen mellem TN Udvikling og Aalborg Kommune bliver ikke anket til Højesteret af Aalborg Kommune.

Det byrådet har besluttet efter, at kommunen har drøftet dommens præmisser med Kammeradvokaten.

Dommen betyder, at Aalborg Kommune skal tilbagebetale et beløb på godt 6.1 millioner kroner til TN Udvikling.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Sagen blev behandlet på den lukkede del af aftenens byrådsmøde.

Vestre Landsret afsagde den 2. maj 2025 dom i retssagen, som TN Udvikling havde anlagt mod kommunen i forhold til indgåelsen af en udbygningsaftale om at åbne en del af Østerå på godsbanearealet i Aalborg.

TN Udvikling fik medhold i sagen, hvor virksomheden havde stævnet kommunen for 6,1 millioner kroner, fordi virksomheden mente, at udbygningsaftalen mellem parterne var indgået i strid med bestemmelserne i Planlovens § 21b.

Ifølge Aalborg Kommune afsagde Landsretten en meget konkret begrundet dom, der ikke giver anledning til ændringer i kommunens nuværende administrationsgrundlag til brug for indgåelse af udbygningsaftaler, der blev vedtaget i 2022 på baggrund af den advokatundersøgelse, der blev gennemført i slutningen af 2021.

En udbygningsaftale er en frivillig aftale mellem en kommune og en grundejer, hvor grundejeren kan medfinansiere eller etablere infrastrukturanlæg i forbindelse med byudvikling.

TN Udvikling følte sig dog tvunget til at deltage i udbygningsaftalen om åbningen af dele af Østerå i forbindelse med et byggeprojekt på hjørnet af Dag Hammarskjølds Gade og Østre Allé på det tidligere godsbaneareal i Aalborg.

Planlovens § 21 b

Aftaler om udbygning af infrastruktur samt betaling for visse kommuneplantillæg og lokalplaner

§ 21 b. På opfordring fra en grundejer kan kommunalbestyrelsen indgå en udbygningsaftale med grundejeren for områder, der i kommuneplanen er udlagt til byzone eller sommerhusområde, jf. § 11 a, stk. 1, nr. 1, samt for områder i landzone.

Stk. 2. Udbygningsaftaler kan indgås med henblik på at

1) opnå en højere kvalitet eller standard af den planlagte infrastruktur i et område,

2) fremrykke lokalplanlægningen for et område, der i kommuneplanens rammebestemmelser er forudsat lokalplanlagt for bebyggelse, herunder byomdannelse, men hvor lokalplanlægning vil være i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser, eller

3) ændre eller udvide de byggemuligheder, der fremgår af kommuneplanens rammebestemmelser eller lokalplanen for det pågældende område, på betingelse af, at grundejeren kun skal bidrage til at finansiere infrastrukturanlæg, som det ikke vil påhvile kommunen at etablere.

Stk. 3. Udbygningsaftalen kan kun indeholde bestemmelser om, at grundejeren helt eller delvis skal udføre eller afholde udgifterne til de fysiske infrastrukturanlæg, som skal etableres i eller uden for området for at virkeliggøre planlægningen.

Stk. 4. Oplysning om, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale, skal offentliggøres samtidig med offentliggørelsen efter § 24 af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b. § 26, stk. 1, finder tilsvarende anvendelse for oplysningerne om udkastet til udbygningsaftale.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsens indgåelse af udbygningsaftalen skal vedtages samtidig med lokalplanens endelige vedtagelse, og oplysning om aftalens indgåelse skal offentligt bekendtgøres. Oplysninger om udbygningsaftalen skal være offentligt tilgængelig. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b. § 31, stk. 1, finder tilsvarende anvendelse for udbygningsaftalen.

Kilde: Retsinformation.dk.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling