Knudrisrækkerne i Aarhus er et af de første projekter, der er blevet bygget med træ helt fra bunden, og det klimavenlige materiale er blevet suppleret af genbrugsmaterialer fra det forhenværende byggeri på jordstykket.
Byggeriet rummer både rækkehuse med egne taghaver, familieboliger og penthouse-boliger på toppen med udsigt over Aarhus Ø og havnefronten.
Sweco Architects har tegnet det fællesskabsorienterede projekt, mens energioptimerede vinduer fra Velfac har bidraget til, at det er blevet præcertificeret til DGNB guld. Det skriver Velfac i en pressemeddelelse.
– De forskelligartede boliger omgiver hinanden som tetrisbrikker, og også på indersiden af væggene har de deres egne udtryk. Denne samhørighed harmonerer smukt med byggeriets fællesskabsfokus, hvor en dynamisk beboersammensætning skaber liv i de varierede boliger, udtaler Swecos kreative leder for almene boliger, Sebastian Solberg.
Boligprojektet er udstyret med Velfac 200 vinduet, som hovedsageligt består af genanvendelige komponenter.
Ifølge Moe Artelia Groups projektleder, Lennart Mark Noppenau, har Velfac 200 en lav U-værdi, hvilket giver lavt varmetab, og en lav g-værdi, som reducerer overophedning.
– Derudover bidrog Velfac til en smidig DGNB-proces både i forhold til overskuelig og fyldestgørende dokumentation af energi og indeklima men også i forhold til den øvrige dokumentation, man skal bruge til en DGNB-certificering. Det er virkelig nemt at plukke i dokumentationsmaterialet fra Velfac og anvende det de respektive steder i DGNB-certificeringen, siger Moe Artelia Groups projektleder, Lennart Mark Noppenau.
Facaderne på de nybyggede boliger er prydet med elementer af genanvendte og upcyclede aluminiumsloftsplader fra det forhenværende byggeri samt genanvendte vinduer fra en nærliggende afdeling, der gennemgik en vinduesudskiftning.
– Med Knudrisrækkerne demonstrerer vi, hvordan arkitektoniske ambitioner går hånd i hånd med bæredygtigt byggeri. Et byggeri der udnytter de eksisterende forhold optimalt, og hvor flest mulige materialer er blevet genanvendt uden at gå på kompromis med boligforholdene, afslutter Sebastian Solberg.
Bag Knudrisrækkerne står Boligkontoret Aarhus. Projektet har kostet 110 millioner kroner. Projektet er opført af den nu konkursramte entreprenør Q-Construction.