Aart vinder arkitektkonkurrence om ny bygning til Geografisk Have

Fire arkitektvirksomheder blev indbudt til konkurrencen, og bestyrelsen for Geografisk Have har nu udpeget vinderprojektet.

Geografisk Have i Kolding blev oprindeligt grundlagt af Aksel Olsen som planteskole i 1918, men siden voksede den sig større, og i dag strækker den botaniske have sig over et areal på 14 hektar.

Og den har fortsat vokseværk, hvad aktiviteter og gæster angår, lyder det i en pressemeddelelse fra arkitektvirksomheden Aart, som netop har vundet en arkitektkonkurrence om en ny bygning med navnet “Den Grønne Portal”.

Fire arkitektvirksomheder blev indbudt til konkurrencen, og bestyrelsen for Geografisk Have godkendte på et møde den 24. januar 2024 vinderprojektet.

– Vi er stolte over at få muligheden for at realisere vores forslag til Den Grønne Portal, som vi har arbejdet indlevet og ihærdigt på, siden konkurrencen blev udbudt. Den Grønne Portal bliver et byggeri, der vil understøtte Geografisk Haves visioner om at blive et unikt sted for inspiration, læring, hygge og aktivitet, udtaler designansvarlig partner og arkitekt i Aart, Mads Nygaard.

Projektet Den Grønne Portal i Geografisk Have i Kolding. Visualisering: Aart.
Projektet Den Grønne Portal i Geografisk Have i Kolding. Visualisering: Aart.

Ifølge arkitektvirksomheden er den 400 kvadratmeter store bygning er inspireret af stedet, og den etableres med grønt tag og masser af ovenlys og overdækkede arealer.

Tanken er, at en “inviterende” hovedindgang skal forbinde Geografisk Have med Aksel Olsens private have.

Bygningen er fleksibelt indrettet, så caféareal, butiks- og udstillingsområde kan variere efter behov. Ligeledes kan et oplevelsesrum anvendes til formidling, foredrag eller møder, og med foldedøre kan bygningen have varierende rumopdeling.

Basisfaciliteter som reception, køkken og toiletter er praktisk placeret ud mod parkeringspladsen. Genbrug er indtænkt, for eksempel i forslaget om genbrugstegl på hele gulvet.

LÆS OGSÅ: NYT BOLIGOMRÅDE MED TINY HOUSES I KOLDING

– Derudover er materialevalget udelukkende centreret omkring biogene og genbrugte materialer. Og med en kapacitet til at kunne imødekomme 100.000 besøgende årligt vil Den Grønne Portal bidrage til, at Geografisk Have bliver endnu et positivt kendetegn for Kolding, udtaler Mads Nygaard.

Projektet Den Grønne Portal i Geografisk Have i Kolding. Visualisering: Aart.
Projektet Den Grønne Portal i Geografisk Have i Kolding. Visualisering: Aart.

Næste skridt er at skaffe finansieringen til projektet, som forventes at beløbe sig til omkring 12-13 millioner kroner.

– Dette meget flotte og gennemarbejdede projekt fra Aart bliver virkelig interessant at præsentere nogle af de større fonde for. Det er vigtigt, at havens publikum i fremtiden kan føle sig velkomne hele året rundt, og at der skabes faciliteter, der muliggør en mere aktiv anvendelse til oplevelse og som mødested, udtaler formand for Geografisk Haves bestyrelse, Morten Damgaard.

Ingeniør’ne har i forbindelse med projektet været bygherrerådgiver for Geografisk Have, som for flere år siden lancerede en ambitiøs udviklingsplan for haven i samarbejde med Moos Land-Skaber

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling