Hvis det ikke var for andelsboligerne, så ville København formentlig være blevet drænet for velfærdsarbejdere, såsom folkeskolelærere, politibetjente, pædagoger, sygeplejersker og SOSU-assistenter.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra andelsboligforeningernes organisation, ABF.
Organisationen har kigget i Københavns Kommunes boligredegørelse, der blev lanceret den den 23. oktober.
– Selvom andelsboligerne nu kun udgør 28 procent af boligerne i København, så bor op mod halvdelen af byens velfærdsarbejdere netop her. Det er især folkeskolelærere og sundhedsfagligt personale, som København har så hårdt brug for, der har valgt at bo i andelsbolig, siger Hans Erik Lund, der er Landsformand for andelsboligforeningernes organisation, ABF.
Den nye boligredegørelse bekræfter ifølge ABF resultatet fra en undersøgelse fra Rockwool Fonden, hvor det blev slået fast, at til trods for prisudviklingen på ejerboliger i hovedstaden, så er der stadig mange – og nok – velfærdsarbejdere bosiddende i København.
I den forbindelse påpegede by- og boligforsker, Martin Vinæs Larsen, overfor Politiken, at andelsboligerne formentlig er årsag til at velfærdsarbejderne endnu ikke er blevet fordrevet fra København, og tal fra kommunens boligredegørelse peger altså i samme retning, lyder det fra ABF.
– Sagen er jo, at andelsboligerne i København er mere tilgængelige end mange andre attraktive boligformer, og de er til at betale, for de mange, der ikke kan købe en ejerbolig. Netop fordi man ejer boligerne i fællesskab og beslutter alt via beboerdemokratiet, så bliver man også bare tættere knyttet i en andelsboligforening – og det smitter naturligvis positivt af på resten af lokalområdet, siger Hans Erik Lund fra ABF.