Der gives mindre nedslag i prisen ved boligsalg

Modsat sidste år bliver størrelsen på prisafslagene ved med at falde på vej ind mod sommerferien. Det tegner ifølge mæglerkæden Estate for en lovende udvikling for boligmarkedet resten af 2023.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I mange måneder har det ifølge Estate været en hård oplevelse at forhandle pris for landets parcelboligsælgere. Siden årsskiftet er følelsen dog blevet langt mere positiv.

I december 2020 måtte der i gennemsnit gives et afslag på 972 kroner per kvadratmeter, når et parcelhus skulle handles, mens det i april er nede på 785 kroner per kvadratmeter. Et fald på knap 200 kroner per kvadratmeter eller, hvad der svarer til 20 procent. For et parcelhus på 150 kvadratmeter svarer faldet til en besparelse på godt 80.000 kroner i forhold til i december 2022, skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

Samme trend gælder også fritidshuse og ejerlejligheder, hvor faldene har været på henholdsvis 33 procent og 22 procent, viser beregninger af nye tal fra Boligsiden, som ejendomsmæglerkæden har lavet beregninger på.

LÆS OGSÅ: HUSPRISERNE STABILISERER SIG I 2024

– Det er ikke overraskende, at vi ser denne udvikling i årets start, men det er stadig grund til at være ekstra glad og optimistisk, fordi det trods alt sker i en periode, hvor boligmarkedet har været udfordret af især stigende renter og energipriser, som presser priserne og gør det lettere at forhandle prisen ned, siger Thomas Hovgaard.

I 2022 steg størrelsen på de afslag, der gives i pris fra marts til pris modsat i år, og det betyder ifølge Thomas Hovgaard, at vendingen på boligmarkedet kan være mere kraftfuld og permanent end tidligere.

LÆS OGSÅ: STIGENDE BESKÆFTIGELSE ER GODT NYT FOR BOLIGMARKEDET

– Nu har markedet efterhånden vænnet sig til renteniveauet, og inflationen af klinget næsten af. Tilliden til at købe er tilbage på sporet, og vi skal også huske på, at størrelsen på prisafslagene var kommet op på et ret højt niveau. Med andre ord er der grundlag for nogle seriøse fald, som vi ser starten på nu, siger Thomas Hovgaard.

Normalt plejer sommerferien at betyde faldende handelsaktivitet, men sådan forventer han ikke, det kommer til at gå i år.

– Det naturligvis kun gisninger, men med en vinter med lav handelsaktivitet, hvor folk naturligt var påholdende på grund af stor uro i verden, tror jeg, at der er et opsparet boligbehov, som skal realiseres resten af året, og derfor vil vi se både moderat stigende boligpriser, faldende salgstider og prisafslag den kommende tid, siger Thomas Hovgaard.