Den 15. marts udløb fristen for kvote 2-ansøgninger til videregående uddannelser i Danmark, og antallet af ansøgere på landsplan steg med fire procent til 56.675. Det er det højeste antal siden 2021.
Samtidig er der mangel på studieboliger, og priserne på ejerlejligheder brager i vejret. Det har givet plads til et alternativ på det pressede boligmarked for studerende.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra aktieselskabet Investering og Studiebolig, der tilbyder et alternativ til traditionelle lejeboliger for studerende.
– Det rekordhøje ansøgertal betyder, at vi fortsat ser ind i en kritisk mangel på boliger til studerende. Det skaber et pres på boligmarkedet og giver øget økonomisk usikkerhed for unge under uddannelse. Vi kan tydeligt mærke, at folk er desperate lige nu, udtaler administrerende direktør, Bjarke Wolmar.
Sidste år konkluderede brancheorganisationen for de almene boligorganisationer, at antallet af studerende på videregående uddannelser overstiger mængden af almene ungdomsboliger. I København og på Frederiksberg var der i 2024 12 studerede per én almen ungdomsbolig, mens der på landsplan var fire studerende per almen ungdomsbolig.
Den store mangel på studieboliger kombineret med udbudspriserne på ejerlejligheder, som ifølge Boligsiden er steget med 8,7 procent på landsplan siden februar sidste år, har givet vind i sejlene hos Investering og Studiebolig.
Selskabet har aktuelt tre gange så mange tilmeldte til sine informationsmøder i forhold til normalen.
Gennem investering i Investering og Studiebolig kan man få en centralt beliggende bolig i en af landets største studiebyer.
– Prisudviklingen på ejerlejligheder gør forældrekøb helt umuligt for alle på nær de rigeste i Danmark. Det er jo nærmest kun bankdirektører, der har råd til at betale tre millioner kroner for en 60 kvadratmeter studiebolig i København. At vi kan tilbyde en studiebolig til folks børn eller børnebørn i København, Århus eller Odense til en husleje på cirka 4.000 kroner om måneden, appellerer derfor til mange, fortæller Bjarke Wolmar.
Siden 2015 har købskursen på aktierne i Investering og Studiebolig udviklet sig fra kurs 105 til knap kurs 150, og selskabet har nu 1.000 aktionærer, hvilket svarer til en fordobling på blot fem år.
– Alle aktionærer har fået opfyldt deres boligønsker til studiestarten, og vi kører med en løsning, der tilbyder en fast rente på gennemsnitlig 1,5 procent plus bidrag. Det giver en økonomiske sikkerhed for vores investorer, og det har således været en win-win-situation med et afkast til aktionærerne og boliger til rimelige priser til de studerende, siger Bjarke Wolmar.
Med Investering og Studiebolig kan man investere fra 142.600 kroner, og da investeringen foretages i et aktieselskab, risikerer man ikke mere end sit indskud. Indtil videre er aktiekursen kun steget i løbet af de 10 år selskabet har eksisteret.
I det seneste regnskab fra 2023 havde Investering og Studiebolig en bruttofortjeneste på godt 7,5 millioner kroner, et resultat før skat på 14,4 millioner kroner og et resultat efter skat på godt 11,2 millioner kroner.