Ambivalente politikere igangsætter lokalplan for “enestående projekt”

Ikano Bolig står i samarbejde med Lendager Arkitekter bag projektet med 333 boliger, men udbudsregler og styrelsesloven kan give problemer.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Politikerne i Høje-Taastrup Kommune vedtog i november 2021 en lokalplan for den tidligere rådhusgrund på Bygaden 2. Derefter blev grunden solgt til Ikano Bolig, som skulle udvikle grunden i overensstemmelse med lokalplanen.

Tanken var, at de gamle rådhusbygninger skulle rives ned for at gøre plads til omkring 300 nye boliger med et samlet omfang på 30.000 kvadratmeter.

Det har efterfølgende vist sig, at lokalplanen vanskeligt vil kunne realiseres, fordi der vil være behov for et betydeligt større bassin til håndtering af overfladevand, oplyser kommunen.

Ikano Bolig ønsker derfor i stedet et ændret projekt, hvor det 17.000 kvadratmeter store rådhus bliver bevaret og omdannet til boliger samt et 196 kvadratmeter stort fælleshus, mens der kun skal bygges rækkehuse og en 1.500 kvadratmeter stor dagligvarebutik på den resterende del af rådhusgrunden.

Projektet omfatter nu i alt godt 31.000 kvadratmeter bebyggelse og 333 boliger. De 200 boliger indrettes i det tidligere rådhus, som renoveres og ombygges. På dele af rådhuset bygges en ekstra etage, så det nærmest kommer til at fremstå som om, der bygges rækkehuse oven på rådhusbygningerne.

De resterende 133 boliger opføres som rækkehuse i et-to plan på den nordlige del af rådhusgrunden.

Projektet kræver dog, at der udarbejdes en ny lokalplan.

Ifølge Høje-Taastrup Kommune forventes det til gengæld, at der ligger et stort CO2-besparende potentiale i at ombygge rådhuset med genbrug af materialer herfra fremfor at rive ned og bygge helt nyt. Ikano Bolig oplyser, at der bliver tale om Danmarks indtil videre største transformationsprojekt.

– Jeg vil da også sige, at vi med rette – som Høje-Taastrup Kommune – kan være stolte af at huse sådan et enestestående projekt, når det engang står færdigt, sagde formand for plan- og miljøudvalget, Turan Akbulut (K), da politikerne i sidste måned besluttede at igangsætte arbejdet med en ny lokalplan.

Procedurer og udbudsteknikaliteter vækker bekymring

For stemte alle partier med undtagelse af de seks medlemmer fra Socialdemokratiet, som undlod at stemme.

– Som udgangspunkt så synes vi, at det er en spændende ny lokalplan, sagde medlem af plan- og miljøudvalget, Hugo Hammel (S), på byrådsmødet i juni.

– Ikano Bolig er bestemt inde på noget af det rigtige, da der vil være en stor CO2-besparelse ved at genbruge en del af den gamle bygningsmasse frem for at rive ned og bygge nyt. Både udtryksmæssigt og højdemæssigt ser projektet fornuftigt ud, og en bebyggelsesprocent, der ligger på 30, er jo også helt fint, sagde han videre.

Ikke desto mindre ville han sammen med sine partikolleger ikke lægge stemmer til principbeslutningen om at igangsætte lokalplanarbejdet. Socialdemokraternes skepsis skyldes blandt andet et notat fra kommunens Center for Byråd og Administration.

– Der er nogle teknikaliteter og procedurer omkring sagen, som vi er meget bekymrede omkring, sagde Hugo Hammel.

Herefter kritiserede han, at der var blevet fremsat en afgørelsessag i Plan- og Miljøudvalget og afholdt et borgermøde om sagen på én og samme dag, samt at informationsmødet for borgerne blev afholdt uden, at medlemmerne af Plan- og Miljøudvalget var blevet informeret om det og inviteret til det.

– Jeg plejer at være pikeret, men jeg tror, at jeg vil skærpe den lidt til at sige, at jeg synes, at det er lidt respektløst at gøre det på den måde sagde Hugo Hammel.

– Derudover er der noget udbudsteknisk, der halter. I forbindelse med salget af rådhusgrunden, blev der givet et temmeligt stort millionbeløb i rabat, fordi udvikler selv skulle stå for at nedrive det gamle rådhus.

– Andre bydere burde have været vidende om, at der kunne gives klækkelig rabat, hvis man genbrugte dele af bygningsmassen. Hvis ikke købsudgiften efterfølgende afspejler udbudsprisen, så er der noget, der skal afklares. Og vi fik jo bedt om et notat på det, som skulle afklare nogle af de bekymringer, vi havde. Og også om vi eventuelt kunne gøres personligt ansvarlige for at sidde og skalte og valte lidt med kommunens økonomi.

Af notatet fra Center for Byråd og Administration blev det med henvisning til styrelsesloven anbefalet at “udsætte sagen med henblik på at indhente de oplysninger, som byrådet mener mangler”.

“Man kan i forlængelse heraf spørge, om det overhovedet er muligt for byrådet at træffe beslutninger, som er betinget af yderligere oplysninger, f.eks. et juridisk notat om, hvorvidt beslutningen er lovlig eller som i dette tilfælde, om beslutningen skaber juridiske udfordringer som følge af udbudsregler”, lyder det i notatet.

Som udgangspunkt er lokalplanarbejdet dog blevet igangsat. Ikano Group samarbejder med Lendager Arkitekter om projektet på den 103.370 kvadratmeter store rådhusgrund.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling