Hvidovre Stadion skal gøres klar til Superligaen. Foto: Hvidovre Kommune.
Hvidovre Stadion skal gøres klar til Superligaen. Foto: Hvidovre Kommune.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Kommunalbestyrelsen i Hvidovre Kommune godkendte den i september 2024 en hensigtserklæring om en vision for udvikling af idrætsområdet i kommunen.

Nu er politikerne klar til at tage det næste skridt, fremgår det af en pressemeddelelse fra kommunen.

Den 23. april blev der afholdt et møde med idrætsklubber og foreninger om idrætsvisionen, den 29. april træffe skulle Kommunalbestyrelsen tre konkrete beslutninger for at sætte nogle af de første aktiviteter i arbejdet med visionen i gang.

– Vi har afsat over 300 millioner kroner i en historisk stor plan for at bygge og forbedre vores idræts- og foreningsfaciliteter. Beslutningen er også første skridt til at få vurderet, hvad den byudvikling, der er en del af projektet, er værd, så vi får det fulde overblik over, hvor mange penge, vi kan bygge faciliteter til kommunens foreninger og skoler for, udtaler Hvidovres borgmester Anders Wolf Andresen (SF).

Et flertal i Kommunalbestyrelsen godkendte, at der bruges 2,5 millioner kroner af de 15 millioner kroner, der er afsat i år til at få udarbejdet analyser og tage de næste skridt i inddragelses-processen.

Der skal for eksempel udarbejdes en analyse, der kan give en idé om, hvad de tre byggearealer ved Hvidovre Stadion kan indbringe, hvis de sættes til salg. Salget af de tre arealer er en del af det økonomiske grundlag for opførelsen af et atletikstadion med tilhørende faciliteter til at andre idrætsgrene og foreninger på Strandmarkens Fritidscenter-området.

Det blev samtidig besluttet at forsætte arbejdet med en inddragelsesproces og i første omgang gå i dialog med de største brugergrupper, Hvidovre Fodbold både A/S og IF, Boldklubben Friheden og Hvidovre Atletik og får deres input til de fremtidige løsninger og muligheder for sambrug af faciliteter.

Derudover bliver de input, idrætsklubber og foreninger kom med på mødet og workshoppen den 23. april, også taget med, og så skal der udarbejdes et forslag til en egentlig plan for, hvordan borgere, brugere og foreninger skal inddrages i takt med at planerne for projekterne på Stadion, ved Langhøjskolen og på SFC-grunden skal udvikles.

En del af forudsætningerne for idrætsvisionen er, at atletikstadion flyttes til SFC-grunden. I den forbindelse er det nødvendigt, at SFC-bygningerne fjernes.

– Nu skal vi lytte til, hvad det er for ønsker, tanker og behov, der er hos foreningerne, så vi får en god og inddragende proces omkring Idrætsvisionen og de tre første projekter, vi skal i gang med, siger formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Kenneth Bak.

Som det tredje besluttede Kommunalbestyrelsen, at der skal laves ressourceanalyse af, hvor meget af SFC-bygningerne, der vil kunne genanvendes, når der skal opføres et atletikstadion på området.

Én af målsætningerne i Hvidovre Kommunes Klimaplan 2045 er, at 15 procent af det kommunale byggeri skal bestå af træ og genbrugsmaterialer, og for at kunne opfylde det mål, skal det når kommunen river noget ned, kortlægges om der er et potentiale for at genbruge materialer fra det byggeri, der rives ned.

Hvidovre Stadion skal være klar til Superligaen i 2028

Idrætsvisionen skal sikre, at faciliteterne for Hvidovre Kommunes idrætsliv får et løft, og at der skabes en sammenhængende og integreret byudvikling i Hvidovre, hvor idræts- og foreningslivet spiller en central rolle i at styrke byens identitet og fællesskab.

Visionens omdrejningspunkt er at etablere tidssvarende idrætsfaciliteter til alle borgere, så både bredde- og eliteidrætten har gode forhold, herunder også faciliteter der muliggør superliga-fodbold.

De mere konkrete hovedlinjer i idrætsvisionen er, at Hvidovre Stadion opgraderes, så det lever op til de krav, Divisionsforeningen stiller til et fodboldstadion i Superligaen fra 2028.

Det eksisterende stadion udbygges til et moderne stadion, der giver plads og rummer udviklingsmuligheder – lige fra superliga til serieklubber i Hvidovre. For eksempel udvides stadion med tre ekstra tribuner, der er med til at lukke stadionet af.

I stadionbygningen kan der for eksempel indarbejdes ungdomsboliger og kontorfaciliteter samt kommercielle aktiviteter Det er de kommercielle aktiviteter, der skal være med til at muliggøre etableringen af stadion, da det kan gøre det attraktivt for private investorer at indgå samarbejde om stadionbyggeriet.

Der opføres et nyt atletikstadion, en ny atletikhal, en ny idrætshal med tilskuerpladser og moderne faciliteter til en række andre idrætsgrene og foreninger, hvor Strandmarkend Fritidscenter ligger i dag.

Idrætshallen med tilskuerpladser skal fungere som skolehal for Langhøjskolen og som hal for kommunens idrætsforeninger.

Der etableres et nyt klubhus og et passende antal fodboldbaner på Langhøjskolens boldbaner.

De berørte arealer tænkes bundet sammen af en nyetableret grøn kile gående fra Frihedens butikscenter til kysten syd for Langhøjskolens boldbaner.

En stor del af det samlede projekt tænkes finansieret af grundsalg omkring det nuværende Hvidovre Station og private investeringer.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling