Visualisering: Arkitema Architects.
Visualisering: Arkitema Architects.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

AP Ejendomme har sammen med Arkitema Architects arbejdet på en ny bydel med 350 boliger ved Riberdyb og Holmsminde i Kolding.

Nu er det slut. Kolding Kommune og AP Ejendomme har nemlig besluttet at afslutte samarbejdet om udviklingen af den nye bydel med arbejdstitlen “Kolding Å”.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

– Jeg er virkelig ærgerlig over, at AP Ejendomme ikke kan få økonomien til at hænge sammen i projektet. Men det vigtigste for os er at sikre fremdrift, så vi kan få udviklet en ny spændende bydel med boliger og grønne uderum ved åen, udtaler borgmester Knud Erik Langhoff (K), Kolding Kommune.

Læs også: Ombygning af almene boliger for 937 millioner i Kolding er godkendt

Den helhedsplan, som er udarbejdet i fællesskab mellem AP Ejendomme og Kolding Kommune, kommer til at danne afsæt for det videre arbejde. Kolding Kommune går nu i gang med at forberede et nyt udbud.

– Hvordan det helt præcist skal skrues sammen, skal vi lige overveje. I den proces går vi selvfølgelig også i dialog med markedet for at finde en model, som passer til virkeligheden anno 2024, og som forhåbentlig vil være et attraktivt projekt for mange udviklere, inklusiv vores lokale, forklarer borgmesteren.

Det var i året 2020 – det år, da coronapandemien kom til at fylde alt – at Kolding Kommune accepterede AP Ejendommes tilbud om at købe et område på cirka 30.000 kvadratmeter på Riberdyb og Holmsminde. Det store areal midt i Kolding bruges i dag som parkeringsplads, men det skulle efter planen udvikles til en ny bydel.

Verden ændrede sig

AP Ejendommes direktør Peter Olsson ærgrer sig også over, at selskabet ikke har mulighed for at realisere det ambitiøse projekt.

Ifølge meddelelsen bød AP Ejendomme i sin tid på opgaven, fordi man kunne se rigtigt mange gode muligheder i Kolding og især i Riberdyb.

Læs også: Skeptiske politikere sender plan for omdannelse af Sydcentret i høring

– Det kan vi stadig. Men vi må konstatere, at verden og ejendomsmarkedet er væsentligt anderledes, end det var, da vi bød ind på projektet. I 2022 oplevede vi markant stigende renter, en kraftig inflation og stigende materialepriser blandt andet som følge af krigen i Ukraine. Det har præget hele byggebranchen massivt og sat en stopper for mange byggerier ikke bare i Kolding, forklarer Peter Olsson.

– Derfor blev vi enige med Kolding Kommune om en fristforlængelse på to år, fordi vi troede på, at de forskellige faktorer ville komme tilbage i et mere normalt leje i løbet af den periode. Men sådan er det ikke gået.

– Som en af landets største bygherrer kan vi arbejde med de skarpeste priser, men som projektet er nu, kan vi ikke få økonomien til hænge sammen, og vi vil aldrig gå på kompromis med hverken bæredygtighed eller arkitektonisk kvalitet i vores byggeri.

Som en del af købstilbuddet forpligtede AP Ejendomme sig til at udarbejde en helhedsplan og en bindende realiseringsplan for området.

Læs også: Ekspropriation: Lodsejer er sidste hindring for nyt boligområde i Kolding

Helhedsplanen blev godkendt i byrådet i slutningen af 2021. Cirka et år senere godkendte et flertal i byrådet en toårs forlængelse af fristen for, at selskabet skulle sætte projektet i gang. Fristen blev givet på baggrund af den helt ekstraordinære markedssituation, der var opstået i kølvandet på coronapandemien og krigen i Ukraine. Den to år lange frist udløber 13. oktober i år.

– Vi indgik fristforlængelsen i samråd med uvildige erhvervsadvokater, der vurderede, at det var den løsning, der på dét tidspunkt ville gavne kommunen og projektet mest. Men det giver ikke mening at forlænge fristen én gang til. Nu skal vi videre med et nyt udbud, siger Knud Erik Langhoff.

Helhedsplan overdrages vederlagsfrit

Når aftalen nu bortfalder, er der ingen økonomiske udeståender mellem parterne. AP Ejendomme har betalt for såvel helhedsplan, realiseringsplan og en række tekniske undersøgelser. Planer og undersøgelsesresultater overdrages vederlagsfrit til Kolding Kommune.

helhedsplan for Kolding Å kan du se den udarbejdede vision for den nye bydel, som kommer til at danne udgangspunkt for det kommende udbud.

Om Kolding Å

Efter offentligt udbud accepterede Kolding Byråd i april 2020 et tilbud fra AP Ejendomme om at købe og udvikle en ny bydel ved Kolding Å i det centrale Kolding. ”Kolding Å” er arbejdstitlen på det 30.000 kvadratmeter store område ved Riberdyb og Holmsminde, som i dag benyttes til offentlig parkering.

AP Ejendomme blandt tre tilbudsgivere udvalgt af Kolding Kommune til at udvikle den nye bydel med 45.000 kvadratmeter boliger.

Efter en designproces med inddragelse af borgere og fagpersoner, blev der udarbejdet en helhedsplan for Kolding Å. Planen er godkendt af byrådet og kommer til at danne udgangspunkt for et kommende udbud.

Ambitionen er at skabe en aktiv, levende og grøn bydel, som folk har lyst til at bo, besøge og opholde sig i. Kolding Å skal indeholde et blandet udbud af boliger – cirka 370 – med plads til flere generationer samt erhverv i form af kontorer og cafeer. Endelig skal området udbygges med spændende grønne byrum, der udnytter de attraktive kvaliteter langt åen.

Som erstatning for de mange kommunale parkeringspladser, der forsvinder på Riberdyb og Holmsminde skal der efter planen opføres et eller flere parkeringshuse i området.

Den nye bydel, som nu sendes i udbud igen, vil bidrage til at skabe bedre sammenhæng i Kolding. Dels mellem den gamle middelalderby og campusområdet, Marina City og havnen, dels mellem Kolding Ådal og Kolding Fjord.

Kilde: Kolding Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling