Kolding Kommune har modtaget en ansøgning om tilladelse til nedrivning af ejendommen Vilhelmsminde på Sletteskovvej 6 i Nr. Bjert.
Ejendommen består af ni bygninger, hvor de mest fremtrædende er ejendommens stuehus fra 1852 samt tre driftsbygninger, hvoraf to er opført 1852 og en i 1937.
De tre driftsbygninger er sammenbyggede, opført i rødkalket murværk og belagt med røde vingetegl, skriver kommunens forvaltning.
Ifølge forvaltningen fremstår bygningerne som en sammenhængende trelænget gård, der omkranser en gårdsplads sammen med stuehuset.
Læs også: Naboer vil have bevaringsværdig gård revet ned
Sagen blev behandlet i Plan- og Teknikudvalget i begyndelsen af september, hvor et flertal stemte for forvaltningens indstilling om at give afslag på ansøgningen om nedrivning.
Et mindretal bestående af Gitte Grønbæk (K) samt de tre udvalgsmedlemmer fra Venstre, Jakob Ville, Tobias Jørgensen og Jan Schjerning, stemte imod forvaltningens indstilling. Tobias Jørgensen begærede sagen til behandling i byrådet, som derfor havde den på dagsordenen den 24. september.
– Jeg mener, at vi også som byråd må anerkende, at ejendomsretten er en af de grundlæggende rettigheder i vores samfund. Ejeren har her en helt legitim interesse i at kunne råde frit over sin ejendom på en måde, der praktisk og økonomisk er forsvarlig, sagde Tobias Jørgensen på byrådsmødet.
Han udtrykte herefter glæde over, at politikerne på tværs af partier er kommet frem til en anden løsning, hvor man venter med at tage endeligt stilling til sagen.
Kommunens borgmester, Knud Erik Langhoff (K) opsummerede beslutningen:
– Byrådet sender sagen tilbage til Plan- og Teknikudvalget, idet stillingtagen til ansøgningen om nedrivning afventes, indtil der foreligger et forslag til fremtidig anvendelse og disponering af grunden, som tager behørigt hensyntagen til det eksisterende kulturarvsmiljø, oplyste borgmesteren.
Forvaltningen vurderer, at Vilhelmsminde “er en velbevaret enhed, og at gården, som element i det historiske og lokale bymiljø i Nr. Bjert, har stor og kulturhistorisk betydning”.
Ansøgeren har allieret sig med rådgivere fra HH Bygge, og rådgiveren er åbenlyst uenig med forvaltningens vurdering af bygningernes tilstand.
Læs også: Baron vil nedrive bevaringsværdigt palæ
HH Bygge angiver, at bygningerne er i dårlig stand og påpeger blandt andet, at der er udfordringer med fugt, ligesom tagværkets træ har skader som følge af fugt på grund af manglende tagsten og ufuldstændig understrygning. Bjælker er ifølge HH Bygge så hårdt angrebet af borebiller, at der højst er 80 procent tilbage af bæreevnen.
Ifølge tinglysningen overtog Christian Lyngsø gennem anpartsselskabet Vicla i 2022 ejendommen for knap 5,3 millioner kroner.
I Kolding kommune er der udpeget 2.584 bevaringsværdige bygninger. Alle er opført før år 1940.
Bygninger optaget på kommuneplanens liste over bevaringsværdige bygninger må ikke nedrives før nedrivningsanmeldelsen har været i offentlig høring i mindst fire uger, og kommunalbestyrelsen har meddelt ejeren, om kommunen vil nedlægge et såkaldt § 14-forbud mod nedrivningen. Bygninger, som ikke må nedrives, skal være omfattet af en lokalplan.