AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Københavns Kommune har sendt en ny kommuneplan i offentlig høring. Planen rummer en målsætning om, at der skal bygges 40.000 nye boliger frem mod 2036.

Der lægges op til, at der skal bygges 10.000 almene boliger og 6.000 nye ungdomsboliger, men står det til beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V), skal der også bygges flere ejerboliger.

– København er allerede en attraktiv by, hvor mange gerne vil bo og leve. Det skal vi bygge videre på. Mange københavnere har et ønske om at eje egen bolig, udtaler han i en pressemeddelelse, der blev sendt ud i forbindelse med offentliggørelsen af kommuneplanen.

Læs også: Alarmerende mangel på små boliger i København

– Derfor skal vi sikre, at antallet af ejerboliger følger med, når nye byggerier skyder op i København. Vi skal kunne kræve, at der i den videre byplanlægning bygges endnu flere ejerboliger, udtaler han og lægger sig dermed på linje med sine partikolleger i byrådet i Aarhus, som efterlyser redskaber, der kan sikre, at der bygges flere ejerboliger.

Ifølge kommuneplanen har København et efterslæb på boligbyggeri, som kan henføres til tiden omkring finanskrisen.

Kommunen er vokset med cirka 140.000 borgere, eller cirka 80.000 familier, gennem de seneste 15 år. I samme periode er antallet af boliger i København blot steget med 43.000 boliger.

Det vil sige, at der kun er opført boliger til omkring halvdelen af de nye familier, og det presser boligmarkedet, lyder det i planen.

Efterslæb på boligbyggeriet i København

Der er et efterslæb på byggeri af boliger i København. Kilde: Københavns Kommune, Kommuneplan 2024, "Fremtidensklimavenlige hovedstad".
Der er et efterslæb på byggeri af boliger i København. Kilde: Københavns Kommune, Kommuneplan 2024, “Fremtidens
klimavenlige hovedstad”.

Tallene viser, at kommunen havde en markant befolkningstilvækst i perioden omkring finanskrisen, mens der i samme periode blev bygget forholdsvis få boliger. Efterslæbet er endnu ikke indhentet.

Tværtimod har boligbyggeriet i kølvandet på coronapandemien lidt endnu et knæk, så byens boligmangel er ikke blevet afhjulpet synderligt gennem de sidste par år.

I 2022 og 2023 blev der tilsammen opført 7.963 nye boliger, mens der i de foregående to år i 2020 og 2021 blev opført sammenlagt 11.994. Samlet set er der de seneste ti år opført omkring 48.000 nye boliger i København.

Ifølge Københavns Kommunes egen befolkningsprognose fra 2024 forventes en befolkningstilvækst i kommunen med omkring 59.000 indbyggere frem mod 2036.

Danmarks Statistik har væsentligt mere afdæmpede forventninger til udviklingen. Statistikbureauet forudser, at Københavns Kommune i perioden vokser med 29.000 indbyggere.

Læs også: Disse danske byer er vokset mest siden 2014

Den markante forskel mellem prognoserne skyldes blandt andet sammen med, at Danmarks Statistik fremskriver de usædvanlige flyttemønstre under coronapandemien i 2020 og 2021, mens Københavns Kommune forventer en normalisering af flyttemønstre og bosætningspræferencer, som de var før pandemien. Desuden forventer Danmarks Statistik en lavere vækst i fødselstallet end Københavns Kommune.

Københavns Kommune er gennem de sidste 10 år vokset med 90.000 indbyggere. Også kommunerne omkring København har oplevet en markant befolkningsvækst de sidste 10 år. Hele hovedstadsområdet er i perioden vokset med 183.000 indbyggere. Omkring halvdelen af befolkningsvæksten i hovedstadsområdet er altså sket i Københavns Kommune, mens de øvrige hovedstadskommuner tilsvarende har stået for cirka 50 procent af væksten.

Københavns Kommunes befolkningstal toppede i 1950 med 768.000 indbyggere. I dag har kommunen 659.000 indbyggere. Kommunen forventer i 2050, at der vil være omkring 750.000 indbyggere.