Boligmarkedet 2022 er præget af faldende aktivitet, og det kan give faldende priser. Foto: Home.
Boligmarkedet 2022 er præget af faldende aktivitet, og det kan give faldende priser. Foto: Home.

Aktiviteten daler på boligmarkedet 2022, som ikke tilnærmelsesvis kan måle sig med rekordåret 2021. Der er tydelig tilbagegang i fremvisningerne, der er en vigtig indikator for de kommende måneders handler. I marts var 5,7 procent færre husfremvisninger end i februar. Handlerne går også tilbage seneste måned, 6,1 procent for husene. Det skriver Home i en pressemeddelelse på baggrund af kædens seneste Boligbrief.

Huspriserne stiger en smule sammen med lejlighederne, og sommerhusene falder lidt, lyder det fra ejendomsmæglerkæden.

– Aktiviteten kan slet ikke måle sig med tiden for et år siden, hvor Danmark lå i boligrus – og det gælder alle tre boligtyper, hvor vi i runde tal har vist 30-50 procent færre boliger frem i marts, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent og boligmarkedsanalytiker i Home, i meddelelsen.

– Det kan priserne derimod godt – og husene er i marts solgt til priser, der ligger 11 procent højere, lejlighederne 4,1 procent højere og sommerhusene 10,4 procent højere end for et år siden.

Interessen for at kigge på hus er dog fortsat 11 procent større, end den var før pandemien, men den nærmer sig før-corona-niveauet. Antallet af handler er også faldet, så det kun ligger lidt højere end før pandemien, konkluderer Home og Danske Bank.

Priserne rammer loftet

Huspriserne stiger fra februar til marts i to regioner (Hovedstaden og Nordjylland) den seneste måned, mens de falder i tre regioner (Sjælland, Midtjylland og Syddanmark).

Og det er naturligt, at priserne rammer loftet rundt omkring, forklarer Michael Dalsager.

– Det er ganske enkelt blevet dyrere at købe sig ind på boligmarkedet, og det gør livet som køber sværere – især som førstegangskøber, som ofte skal låne det meste ud over udbetalingen, siger Home-analytikeren.

Siden årsskiftet er renten steget fra 1,5 procent til 3 procent for køberne, og det er ikke nødvendigvis et problem for alle, fremhæver Home.

– Men for nogle købere betyder det, at de må sadle om på boligjagten til en billigere bolig, et andet område og så videre. Andre købere vælger en time-out eller helt at droppe et boligkøb nu, siger Michael Dalsager.

Standhaftige priser med lille udbud

Boligmarkedet har længe været kraftigt påvirket af det lave udbud og den høje efterspørgsel. Det har skabt en skævhed og skubbet til priserne.

– Det fortsat lave udbud betyder i bund og grund, at priserne er mere standhaftige, fordi køberne ikke har så meget andet at vælge imellem. Det positive – set for køberne – er, at vi kan se, at sælgerne er mere aktive nu, og at udbuddet til salg er steget uge for uge den seneste måneds tid. Der er fortsat historisk set fortsat meget få boliger til salg for køberne, siger Michael Dalsager.

Boligmarkedet 2022

  • Priserne stiger fortsat på dele af boligmarkedet, men det er i et lavere tempo, og det er slet ikke så entydigt som tidligere.
  • Samtidig er det tydeligt, at tingene ikke kører i samme tempo som under Corona, når det kommer til køberaktiviteten.
  • Det konkluderer ejendomsmæglerkæden Home i det seneste ’Boligbrief’ med aktiviteten på boligmarkedet til og med marts 2022. Indekset udgives sammen med Danske Bank.
  • Der er tale om aktivitet og handler gennemført i hele ejendomsmæglerkæden. Tallene for fremvisninger, handler og priser er sæsonkorrigerede og opgjort som tre måneders glidende gennemsnit.
  • Boligmarkedet er mærket af et lavt udbud, boliger til væsentligt højere priser end for et par år siden og en stigende påvirkning fra renter, energi, priser og dermed et pres på husholdningsbudgettet.