Boligmarkedet er i fremdrift – både på salg og udbud

Der er stor aktivitet hos både sælgerne og køberne viser statistikkerne for boligmarkedet. Salget går frem og udbuddet går frem. For første gang siden 2019 nærmer boligmarkedet sig en god balance mellem købere og sælgere.

Antallet af vurderinger stiger på landsplan. Det er godt, for siden før corona har antallet af boliger, der er udbudt til salg, ligget under det normale for markedet.

Ud af de mange vurderinger er der også kommet flere kommissioner, det vil sige, at flere og flere vurderinger nu bliver til en formidlingsaftale hos en ejendomsmægler, og boligen annonceres til salg.

Det er et tegn på, at der både er aktivitet hos sælgerne og køberne. Det er ikke overraskende, for både foråret og sommermånederne er de mest aktive på boligmarkedet.

Der kom mange nye boliger til salg i uge 12

Boligstatistikkerne fra blandt andet Boligsiden.dk og RealMæglerne viser, at antallet af nye boliger til salg er stigende uge for uge. Faktisk gik antallet af nye boliger til salg i uge 12 for første gang i 2024 over gennemsnittet, og siden uge 7 har antallet af nye boliger til salg bevæget sig mellem 15 og 30 procent over 2023-niveau. I uge 12 kom der hele 45 procent flere boliger til salg end sidste år.

Det betyder naturligvis også, at udbuddet af boliger stiger, da salget ikke følger med i samme høje tempo. I løbet af årets 12 første uger har udbuddet af boliger i gennemsnit ligget 9,5 procent over i forhold til udbuddet i de første 12 uger i 2023. Det skyldes først og fremmest, at der pt. kommer mere nyt til salg, end der bliver solgt.

Som skrevet indledningsvist har der siden Corona været behov for en periode, hvor hylderne blev fyldt op igen, og der er stadig et godt stykke op til normalen for udbud, så det er godt.

Der er 8.000 – 9.000 boliger op til “normalen” for udbud

Sammenlignes udbuddet i 2024 med gennemsnittet (2015-2019), ligger det uge for uge cirka 14,5 procent under “normalen”. Det vil sige, at der stadig er 8.000 til 9.000 Til salg-skilte op til, hvad der er normalt for udbuddet i markedet. Og det vil sige, at markedet for første gang siden 2019 nærmer sig en god balance mellem købere og sælgere. Meget afhænger dog af salget, og om køberne skifter op i gear i løbet foråret og sommeren. Noget kunne tyde på det.

Efter en lille pause, der opstod i salget i forbindelse med deadline for ny boligskat, hvor mange var i markedet for at købe lejlighed, før de nye regler per 1 januar var gældende, og hvor der lige skulle pustes ud efterfølgende, er den traditionelle køber nu igen kommet frem.

Gang i salget af enfamiliehuse

Det er især kategorien villa / parcelhus / rækkehus, der rykker på sig. Det skyldes, at mange boligkøbere har opdaget, at mange af disse nu er billigere at eje, og det giver mere råderum til at købe for. Otte ud af ti enfamiliehuse er nemlig nu billigere i boligskat, og dette er især i prisklassen op til 6 millioner kroner med beliggenhed, som ikke er udsigt til Øresund.

I uge 12 lå salget af villaer, parcelhuse og rækkehuse hele 11 procent over gennemsnittet (2015-2019), og gennem de første 12 uger af året har salget i snit været 9 procent højere end i 2023. Det er en meget, meget tydelig indikator på, at køberne er i markedet, og ejendomsmæglerne får travlt hen over foråret og sommeren.

RealMæglerne solgte 13 procent flere boliger

Den udvikling kan også mærkes hos RealMæglerne. Både i januar og februar var salget af boliger hele 13 procent højere end i 2023 for kæden.

Marts var speciel på grund af påsken, og derfor skal man altid læse april med, før man konkluderer noget på tendenserne. Mere om dette i næste nyhedsbrev.

Du læser sikkert i medierne, at boligmarkedet er gået i stå i hovedstaden, og at ejerlejligheder har det svært. MEN igen: De tal skal læses med forsigtighed. Priserne på ejerlejligheder er ikke kollapset i København. Købere og sælgere ser hverandre an i markedet, og det store priskollaps er udeblevet.

Lejligheder er altid en attraktiv vare

Fra december til januar steg kvadratmeterpriserne i København, og forklaringen er enkel: Det skyldes, at der er høj beskæftigelse, gode lønindkomster, og fortsat er køberbevægelse fra landområder til de attraktive byer. En lejlighed i København, Aarhus, Odense med videre. vil uanset markedstendenser, skatter med videre altid være en attraktiv vare, fordi der altid er købere til den.

Slutteligt en kort kommentar vedrørende fritidshuse: Over de seneste 12 måneder ligger gennemsnitspriserne på fritidshuse stabilt på mellem 22.000 og 23.000 kroner per kvadratmeter. Også her kommer der flere boliger til salg, end der bliver solgt, som igen underbygger tendensen om, at boligmarkedet er på vej til den balance, som vi så i tiden før corona.