Hotelbranchen er endnu engang på vej fremad

Inden corona ramte i 2020, var hotelbranchen præget af markant vækst, specielt i hovedstadsområdet. Efter en kraftig opbremsning de sidste par år, oplevede hotelmarkedet i 2022 atter fremgang med nye projekter og en genvunden interesse i at investere i hoteller.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

På trods af at de første to måneder af 2022 stadig var præget af corona-restriktioner, var der atter fremgang i erhvervsturismen i form af konferencer og møder. Dog viste tiden med
restriktioner sig faktisk at blive en rigtig god forretning for hotellerne i provinsbyerne, da det betød mange danske gæster rundt om i landet.

Fremgangen forventes at fortsætte i 2023, og det skyldes blandt andet at turisterne fra nabolandene er vendt tilbage, hotellerne har haft rekord mange overnatninger, og nøgletallene begynder at se solide ud. Det på trods af, at hverken amerikanske eller kinesiske turister er tilbage i samme omfang som før pandemien.

Højeste antal december-overnatninger nogensinde

I december 2022 var der 1,7 millioner overnatninger på hoteller, feriecentre, campingpladser og vandrerhjem i Danmark. Det er det højeste antal overnatninger for en december nogensinde. Her stod hotellerne for 70 procent af overnatningerne. Danske gæster stod for 700.000 overnatninger på hoteller, mens udenlandske gæster stod for 480.000. De udenlandske hotelovernatninger bestod primært af gæster fra nabolandene herunder Sverige, Norge, Tyskland og Storbritannien.

Til trods for fremgangen i markedet i 2022 var det dog ikke længe, at hotelmarkedet fik lov til at sunde sig og nyde de gode tider, inden de omtalte rekordhøje inflationstal også ramte hotelbranchen.

Også her har de stigende energipriser haft en effekt på indtjeningen, selvom flere har forsøgt at hente det tabte ind gennem energitillæg eller andre tiltag.

Interesse fra investorerne

Hotelbranchen har aldrig oplevet så høje belægningsprocenter som nu. Der er derfor et umættet marked for investorer samt nationale såvel som internationale hoteloperatører, som aktivt fortsat positionerer sig i et stadigt vækstende marked.

Selvom inflationen har haft en påvirkning på indtjeningen, er forventningen for nu, at effekten er midlertidig, og at den underliggende efterspørgsel vil drive hotelbranchen frem ad de kommende år. De gode nøgletal har således øget interessen fra operatører, der gerne vil ind på det danske hotelmarked.

For investorerne har hotel-segmentet været ramt af stigende renter, som har lagt et
opadgående pres på afkastkravet Alligevel står flere investorer klar til igen at slå til, hvis der opstår mulighed for at købe til en god pris, hvor det især er de udenlandske investorer, som viser stor interesse for at købe hoteller i Danmark.

Hos Colliers oplever vi dagligt den øgede efterspørgsel og står klar til at rådgive via vores landsdækkende kontorer.