Byplanprisen 2023: Hvor er Danmarks bedste byudviklingsprojekt?

Hvert år samles omkring 700 arkitekter, planlæggere og lokalpolitikere og hylder årets bedste byplan. Nu starter indstillingen til Byplanprisen 2023. Frem til den 17. maj kan alle indstille et projekt.

Tækker Group, Aarhus Vand og Aarhus Kommune løb med Byplanprisen 2022 for den nye bydel Nye, som opføres nord for Aarhus. Nu skal der findes kandidater til prisen i 2023. Det skriver Dansk Byplanlaboratorium i en pressemeddelelse.

Alle kan indstille til Byplanprisen. Det kræver en kort forklaring på, hvad der er det særligt smukke, nytænkende og inspirerende ved projektet, og hvem der står bag. I år vil juryen desuden have særligt fokus på, at planprocessen har været karakteriseret ved samskabelse, eksempelvis ved at inddrage aktører og borgere på nye måder.

Bag Byplanprisen står Arkitektforeningen sammen med Dansk Byplanlaboratorium, hvor Tina Saaby, tidligere stadsarkitekt i Gladsaxe Kommune, netop er trådt til.

Syddjurs Kommune vandt Byplanprisen 2021 for projektet ”Ebeltoft i udvikling”. Foto: Syddjurs Kommune.
Syddjurs Kommune vandt Byplanprisen 2021 for projektet ”Ebeltoft i udvikling”. Foto: Syddjurs Kommune.

– Jeg håber, at Byplanprisen fortsat vil sætte fokus på nye standarder for bæredygtig byudvikling i en tid, hvor der virkelig er brug for god planlægning. Jeg opfordrer til, at alle, der kender til en inspirerende kandidat til årets Byplanpris, vil indstille, udtaler Tina Saaby, tiltrædende direktør i Dansk Byplanlaboratorium.

Dansk Byplanlaboratorium påpeger, at intet projekt er for småt eller stort til at blive indstillet til prisen. Sidste frist er den 17. maj.

Tækker Group, Aarhus Vand og Aarhus Kommune vandt Byplanprisen 2022 for bydelen Nye nord for Aarhus.
Tækker Group, Aarhus Vand og Aarhus Kommune vandt Byplanprisen 2022 for bydelen Nye nord for Aarhus.

– Jeg håber, at årets tema om demokrati og samskabelse kan give nogle friske bud på fremtidens byplanlægning fra forskellige vinkler, for eksempel når det gælder til inklusion, som vi taler meget om for tiden – og selvfølgelig bud på, hvordan vi med god planlægning kan løse nogle de udfordringer, som mange byer står overfor i dag, herunder klimaforandringerne, udtaler Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen.

Hvordan indstiller man til Byplanprisen?

Alle kan indstille til Byplanprisen! Det er nemt, uforpligtende og en god mulighed for at få sat fokus på en planlægning, som du synes har fortjent at få særlig opmærksomhed.
Indstillingsskemaet findes på www.byplanlab.dk/byplanprisen. Fristen er den 17. maj 2023.

Kåringen af vinderen finder sted den 5.- 6. oktober på Byplanmødet, som afholdes i Aarhus.

Hvad kan indstilles til Byplanprisen?

Alle slags byplaner; en lokalplan, en kommuneplan, en lokal eller regional udviklingsplan eller et andet plandokument for den pågældende bydel, område eller projekt.

Hvem kan modtage Byplanprisen?

Byplanprisen kan tildeles kommuner, regioner, statslige myndigheder, organisationer, private aktører med videre.

Der nomineres tre kandidater til Byplanprisen. Udvælgelsen af kandidater og endelig vinder af Byplanprisen foretages af en jury med fem medlemmer, der er udpeget af Dansk Byplanlaboratorium, Akademisk Arkitektforening og Foreningen af Byplanlæggere. Der kåres desuden en Publikumspris, som deltagerne på Byplanmødet stemmer om.

Læs mere om Byplanprisen, find indstillingsskema og se regler for Byplanprisen på www.byplanlab.dk/byplanprisen.

Om Byplanprisen

Byplanprisen blev indstiftet i 1996 af Dansk Byplanlaboratorium og Arkitektforeningen.

De seneste år er prisen gået til:

2022: Tækker Group, Aarhus Vand og Aarhus Kommune for bydelen Nye nord for Aarhus.

2021: Syddjurs Kommune for udviklingsprojektet ”Ebeltoft i udvikling”. Kommunens støtte til og samarbejde med lokale ildsjæle sætter en ny standard for borgerinddragelsen.

2020: Faaborg-Midtfyn Kommune for udviklingsprojektet “Fremtidens Forstad – Årslev”.

2019: Aalborg Kommune og Himmerland Boligforening for udviklingen af Tornhøj/Kildeparken i Aalborg Øst, som har været et af Nordjyllands mest udsatte boligområder.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling