Carls Tårn når fuld højde

Med sine højhuse bidrager Carlsberg Byen til den forandring, som Københavns skyline i disse år gennemgår. Med sine 80 meter har Carls Tårn nået sin fulde højde.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Udviklingen af Carlsberg Byen er efterhånden fremskreden. I den nye bydel mellem Frederiksberg, Valby og Vesterbro bygges 3.100 boliger samt institutioner, kulturliv, butikker og kontorer.

Pihlkonsortiet, bestående af M.J. Eriksson, LM Byg og Pihl & Søn, er i fuld gang med at sætte aftryk på byudviklingen på den gamle bryggerigrund. Det skriver konsortiet i en pressemeddelelse.

I totalentreprise opfører konsortiet 31.400 kvadratmeter boliger og erhverv samt parkeringskælder i et hjørne af det nye bykvarter.

Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S er bygherre på projektet, der er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Wingårdhs med 1:1 Landskab som landskabsarkitekt.

Det store byggeri består af det 80 meter og 24 etager høje Carls Tårn samt karréerne, Nebelong Hus og Olivia Hus. Byggeriet, der forventes færdigt i 2024, rummer 263 nye boliger samt kontorer og butikslejemål. Hertil kommer 210 parkeringspladser og 1.200 cykelpladser i kælderen.

Det markante råhus står nu færdigt.

– Det er ikke bare det højeste tårn i vores historie, men også et kompliceret byggeri, da der er meget trænge byggepladsforhold. Det stiller krav til logistik og planlægning, hvilket er en spændende udfordring, som vi hver dag har stort fokus på, udtaler Frank Aarslew-Jensen, administrerende direktør i LM Byg.

Optimering af arbejdsgange har sikret hurtighed

På Carls Tårn skal de første seks etager rumme erhverv, og de resterende 16 etager skal bestå af boliger. Tårnet er opført med en kerne, som indeholder trappe, elevator og installationsskakt. På tårnet har LM Byg benyttet sig af et særligt forskallingssystem til at opføre det høje råhus – et såkaldt klatresystem, oplyser totalentreprenøren.

– Vi har nået højden på tårnet hurtigere end oprindeligt planlagt. Udover klatresystemet, har vi også optimeret processen ved at gentage processerne, så vores håndværkere er blevet dygtigere og hurtigere – opdelt i væg- og dækhold. De er simpelthen blevet så meget specialister, at de har formået at fjerne al spildtid. På Carls Tårn har vi ved løbende at forfine og optimere byggeprocesserne reduceret byggetiden med 30 procent per etage, fortæller Frank Aarslew-Jensen.

Største støbning i LM Bygs historie

Ikke alene er Carls Tårn den højeste bygning Pihlkonsortiet nogensinde har opført. For konsortiepartneren LM Byg er projektet i Carlsberg Byen endnu mere epokegørende. Det høje tårn krævede nemlig en 1,5 meter tyk og 900 kvadratmeter stor bundplade, og det resulterede i, at råhusentreprenøren foretog den største sammenhængende støbning i sin historie, da de tømte 120 fyldte betonbiler og lagde fundamentet til Carls Tårn.

– For at støbe bundpladen skulle der støbes 80-100 kubikmeter beton ud i timen, og det krævede et konstant og jævnt flow af betonbiler, der aflastede beton på pladsen. Det blev til i alt 120 biler på 11 timer. Det krævede et stort og nøje planlagt logistisk arbejde at sikre en konstant tilgang af betonbiler til en støbning af den kaliber i et tæt, travlt og beboet område i København, og vores dygtige betonteam fik det til at gå helt efter planen, siger Frank Aarslew-Jensen.

Ny milepæl på vej

Det 80 meter høje tårn har nu nået sin afslutning, og LM Bygs konsortiepartner, Pihl & Søn, er i fuld gang med facademontagen på tårnet.

Mens facade- og apteringsarbejdet er i gang på Carls Tårn har LM Byg også afsluttet sit råhusarbejde på de resterende bygninger på projektet i Carlsberg Byen, og dermed står hele det 31.400 kvadratmeter store betonskelet færdigt. Den 13. december kan der derfor afholdes rejsegilde.

– Det er en fornøjelse at se Carls Tårn i sin fulde højde, og om lidt er facaden også monteret, så man kan se, hvordan det spiller sammen med de andre tårne i Carlsberg Byen, der skaber Københavns nye skyline. Dette projekt kan ikke lykkes uden et tæt samarbejde med entreprenør, og slet ikke uden de dygtige håndværkere, der dagligt arbejder på byggepladsen, siger administrerende direktør Jens Nyhus fra Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S.

Hele byggeriet forventes at stå færdigt og klar til indflytning i 2024.

Lejlighederne ligger i Carls Tårn fra 5. og op til 23. etage. De er mellem 50 og 128 kvadratmeter store og har mellem to og fem værelser. I selve tårnet etableres 93 lejligheder, hvoraf 80 allerede er solgt, mens tre er reserveret. Det er altså blot ti lejligheder tilbage.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling