Søholt Renseanlæg blev bygget i 1976. I 2009 blev der etableret en rådnetank samt biogasanlæg, som gør renseanlægget cirka 20 procent selvforsynende med energi. Foto: Silkeborg Forsyning.
Søholt Renseanlæg blev bygget i 1976. I 2009 blev der etableret en rådnetank samt biogasanlæg, som gør renseanlægget cirka 20 procent selvforsynende med energi. Foto: Silkeborg Forsyning.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Silkeborg Forsyning har 11 renseanlæg fordelt over hele Silkeborg Kommune. Det største ligger på Ege Allé ved Silkeborg Langsø og hedder Søholt Renseanlæg. Det nyeste ligger på Sørkelvej ved Truust og hedder Truust Renseanlæg.

De to renseanlæg skal begge udbygges, og projektet har nået en stor milepæl, da den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi er blevet tilknyttet som bygherrerådgiver.

Det skriver forsyningsselskabet i en pressemeddelelse.

Cowi skal bidrage til den langsigtede planlægning og forbereder blandt andet VVM-fasen. Derudover står Cowi også for udbudsmateriale og for kvalitetskontrol.

– Vi har en klar opgave foran os. Vi skal transformere det eksisterende renseanlæg på dets nuværende placering ved Silkeborg Langsø. Det glæder mig meget, at vi har fået tilknyttet en så kompetent rådgiver som Cowi, udtaler direktør i Silkeborg Forsyning, Jens Bastrup.

Vandchef i Silkeborg Forsyning, Bo Frølund, fortæller, at Cowi blev valgt efter en grundig udvælgelsesproces mellem flere meget dygtige rådgivervirksomheder.

– I et virkelig velkvalificeret felt var Cowi foran på både kvalitet og pris. Jeg og alle folkene i projektet og driften ser frem til samarbejdet, siger Bo Frølund.

Hos Cowi er der stor glæde over at blive tildelt den vigtige opgave:

– I Cowi er vi utroligt glade og stolte over at blive valgt til denne vigtige og krævende opgave, og vi glæder os til samarbejdet med alle parter på og rundt om projektet, siger projektchef i Cowi, Anne Mette von Benzon.

Søholt Renseanlæg blev bygget i 1976, og det er ved at være slidt op. Selvom anlægget løbende er blevet udvidet, er kapaciteten meget udfordret.

Udfordringen er, at Silkeborg Kommune de seneste år er vokset til omkring 100.000 indbyggere og stadig fortsætter med at vokse. Og langt det meste spildevand fra kommunen kommer til Søholt Renseanlæg. Derfor er der også behov for at udbygge anlægget til at håndtere den øgede belastning.

Med projekterne gør Silkeborg Forsyning sig også klar til fremtiden, hvor nye krav om yderligere rensning kommer. Det drejer sig om rensning for medicinrester, pesticider og miljøfremmede stoffer som blandt andet PFAS. Det kræver helt nye renseteknologier.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling