To medarbejdere hos Cowi har mistet deres job efter TV 2-dokumentaren “Den sorte svane”. Det fremgår af en pressemeddelelse fra rådgivningsvirksomheden.
De to medarbejdere “efter gensidig aftale fratrådt deres stillinger”, fremgår det af meddelelsen, hvor Cowi skriver, at “vi rystede over afsløringerne” i dokumentaren.
Baggrunden er dokumentarens afsløringer af ulovlig bortskaffelse af forurenet jord i forbindelse med et byggeprojekt i Vallensbæk, hvor Cowi havde ansvar for at føre tilsyn med en jordentreprenørens opgravning af forurenet jord på byggepladsen på vegne af en kunde.
I dokumentaren lader en nu politianmeldt partner i ejendomsselskabet 1927 Estate forstå, at Cowi er ligeglad med at føre ordentlig tilsyn med bortskaffelsen af den forurenede jord, hvis de bare får betaling for deres ydelser.
Læs også: DSB Ejendomsudvikling dropper 1927 Estate
– Vi tager denne sag meget alvorligt og beklager de konsekvenser, sagen har haft. Det er vores mål og ambition altid at efterleve de højeste professionelle og etiske standarder, og enhver adfærd, der ikke lever op til vores værdier, er helt uacceptabel. Som rådgivere er tillid og troværdighed altafgørende – både over for vores kunder, for samfundet og for vores kollegaer, udtaler executive vice president og direktør for COWI i Danmark, Henrik Winther.
– Vi ser med dyb alvor på de fejl, der er sket i forbindelse med vores tilsyn på det omtalte projekt. Som direkte konsekvens har vi allerede nu styrket vores kvalitetssikringsprocedurer, og vi arbejder på yderligere tiltag for at forhindre en lignende situation i at ske i fremtiden.
På baggrund af dokumentaren stoppede Cowi øjeblikkeligt alt samarbejde med 1927 Estate og iværksatte en undersøgelse af forløbet med ekstern bistand fra advokatfirmaet Kromann Reumert og revisionshuset PwC.
Undersøgelsen er nu afsluttet, og ifølge Cowi har undersøgelsen ikke “afdækket nogen form for økonomisk svindel, uretmæssig berigelse eller øvrige forhold, der kan indikere bevidst uhæderlighed, positiv viden om eller medvirken fra Cowi-medarbejderes side til kundens og dennes jordentreprenørs angiveligt ulovlige deponering af forurenet jord”.
“Tværtimod viser undersøgelsen, at vores kunde og dennes jordentreprenør tilsyneladende bevidst omgik de udstedte miljøgodkendelser og dermed førte ikke bare de relevante myndigheder, men også Cowi, bag lyset”, skriver rådgivningsvirksomheden.
Ifølge Cowi konkluderer undersøgelsen desuden, at Cowis tilsyn med udgravningen af jord på byggepladsen på det pågældende projekt ikke levede op til kravene i miljøgodkendelsen.
“Det udførte tilsyn var ikke tilstrækkeligt og levede ikke op til den ønskede faglige standard. Det samme gælder for Cowis efterfølgende rapportering til den relevante tilsynsmyndighed på det pågældende projekt. Rapporteringen var mangelfuld og ikke fuldt retvisende”, skriver Cowi.
Læs også: 1927 Estate suspenderer medarbejder efter brug af Bandidos-entreprenør
“Disse konklusioner fik Cowis ledelse til at træffe beslutning om at udvide undersøgelsen til også at omfatte en grundig intern revision af lignende igangværende og afsluttede projekter inden for de seneste fem år, som også indeholdt miljøtilsyn samt efterfølgende afrapportering til den relevante tilsynsmyndighed. Gennemgangen af disse har ikke givet anledning til anmærkninger”, lyder det videre.
Cowi oplyser, at man nu har indført en række foranstaltninger for at styrke sine kvalitetsstyringsprocesser.
“Disse omfatter forbedrede tilsynsværktøjer samt skærpede krav til detaljerede tilsynsplaner og inspektionsnotater i forbindelse med udgravning og håndtering af forurenet jord”, skriver Cowi.