Danske parcelhuse bliver større og større. Foto: Home.
Danske parcelhuse bliver større og større. Foto: Home.

Vi breder os inden for parcelhusets fire vægge. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik ifølge ejendomsmæglerkæden Home.

Et gennemsnitshus er nu næsten 155 kvadratmeter. Helt præcis har hver person, der bor i hus, 60,2 kvadratmeter at boltre sig på. Altså lige så meget plads som i en mindre toværelses lejlighed.

Det er en lille stigning i forhold til sidste år, og de seneste ti år har hver “husboer” fået 2,6 kvadratmeter mere rum at bo på.

Ifølge Home er der flere årsager til, at vores huse fortsat har vokseværk.

– Nybyggede huse er i snit over 200 kvadratmeter, og samtidig ser vi en del huse, der bygges større for eksempel i forbindelse med en handel. Det kan være, hvor en børnefamilie overtager et ældre hus, der mangler plads til en moderne families ønsker og behov, siger boligmarkedsanalytiker i Home, Henrik Hauthorn Jensen, i en pressemeddelelse.

Homes ejendomsmæglere oplever, at de ekstra kvadratmeter i husene ofte går til “specialrum” i hjemmet.

– De fleste ønsker sig et stort køkken-alrum, og så skal børnene selvfølgelig have hver deres værelse – ikke noget med at dele – og værelserne vokser også, lige som badeværelserne er blevet større. Men derudover ser vi, at aktivitetsrum, spilleværelser, og hjemmearbejdsværelser er kommet på ønskesedlen. Endelig er der også nogle, der ønsker et hus med walk-in-garderobe, viktualierum eller vinkælder, siger Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

Det hele hænger sammen med drømmen om det gode familieliv, mener han.

– Vi ønsker, at vores bolig skal være rammen, hvor det hele kan lade sig, og alle kan føle sig tilpas, vurderer Homes analytiker.

Statistikken omfatter parcelhuse og stuehuse men ikke rækkehuse.

Husene nu og for ti år siden

  • Et gennemsnitligt hus er nu 154,5 kvadratmeter.
  • Det er 4,8 kvadratmeter større end for ti år siden.
  • Hver person har i snit 60,2 kvadratmeter hus til rådighed mod 57,6 kvadratmeter i 2014.
  • På landsplan bor der i snit 2,6 personer i hvert parcelhus. Det er uændret siden 2014.

Kilde: Danmarks Statistik / Home.