Danske villaer har haft vokseværk det seneste årti

Nye familiestrukturer og mere optimale klimaløsninger ligger bag den stigende boligstørrelse på landsplan, vurderer Nybolig.

Danske boliger har vokseværk. Fra 2010 til 2019 er et dansk parcelhus i gennemsnit blevet 4,7 kvadratmeter større – fra 147,4 kvadratmeter til 152,1 kvadratmeter. Det viser en beregning, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Nybolig er udviklingen et resultat af, at finanskrisen endegyldigt er fortid, og at vi befinder os i periode præget af højkonjunktur og fremgang.

– Siden finanskrisen er der år efter år kommet stadig mere gang i byggeaktiviteten, og ikke overraskende efterspørges der i dag mere plads i boligen til den moderne familie end for blot en generation siden, udtaler kommunikationschef i Nybolig, Thomas Hovgaard, i en pressemeddelelse.

Også muligheden for at bygge mere bæredygtigt spiller ind for ønsket om større boliger.

– De store teknologiske landvindinger har betydet smartere energiløsninger i danske hjem. Derfor kan man i dag opvarme langt flere kvadratmeter langt billigere og grønnere, end man kunne for bare få år siden med fx solceller, varmepumper og generelt mere effektive opvarmningssystemer, forklarer Thomas Hovgaard.

Han peger også på ændrede familiestrukturer med sammenbragte familier med mange børn, som stiller større krav til plads.

– Selvom man for eksempel kun har begge forældres børn hver anden uge, vil de fleste gerne kunne tilbyde deres børn eget værelse, og med en høj skilsmissestatistik, er der ikke meget der tyder på, at vokseværket vil ophøre i nærmeste fremtid, siger Thomas Hovgaard.